ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ИЗГРАДЊУ 12 КУЋА ЗА ИЗБЈЕГЛА И РАСЕЉЕНА ЛИЦА

Post Date: 05/09/2018

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ИЗГРАДЊУ 12 КУЋА ЗА ИЗБЈЕГЛА И РАСЕЉЕНА ЛИЦА

Начелник општине Зоран Аџић и помоћник министра за избјегла и расељена лица Републике Српске Радован Грајић потписали су данас Уговоре о обнови или изградњи стамбених јединица, вриједне 678.000 КМ, са 12 корисника из категорија избјеглих и расељених лица.

Обнова и изградња 12 стамбених јединица на подручју Градишке реализује се у оквиру Државног пројекта стамбеног збрињавања (ДПСЗ) – подпројекат БХ4 К1 чији је имплементатор Министарство за избјеглице и расељена лица РС.

Начелник општине захвалио је Влади Републике Српске што је омогућила стамбено збрињавање још 12 породица, за шта је Општина Градишка, до сада, издвојила 35.000 КМ, а остатак Министарство за избјегла и расељена лица Српске.

„Покушавамо да помогнемо људима да се стамбено збрину након дуго времена, људи су задовољни јер је ово велика ствар за њих и њихове породице. Захваљујући Влади Српске у Градишци се граде и још двије зграде са укупно 64 стана за збрињавање социјално угрожених лица и распуштање колективних центара”, навео је Аџић.

Грајић је рекао да је градња и рекострукција 12 кућа на подручју Градишке већ почела и да ће објекти бити завршени до зиме.

Он је навео да је у Регионални програм стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица укључено више од 30 општина у Српској.

Грајић је нагласио да су, захваљујући кооперативности Општине Градишка, постигнути добри резултати у збрињавању избјеглих и расељених лица, те да је то један од бољих примјера сарадње локалне управе и министарства.

Он је истакао да је у послијератном периоду опструисан повратак Срба у Федерацију БиХ /ФБиХ/, наводећи да их се вратило само пет одсто, док је Бошњака и Хрвата у Републику Српску 60 одсто, те поручио да је кључно питање како заштитити српску имовину у ФБиХ.

„Влада Републике Српске је са Републичком управом за имовинске и геодетске послове отворила шест канцеларија – у Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Невесињу, Мркоњић Граду и Источном Новом Сарајеву гдје се пружа правна помоћ Србима који желе да сачувају своју имовину у ФБиХ”, навео је Грајић.

Он је позвао све Србе који имају имовинске проблем у ФБиХ да се јаве у ове канцеларије и нагласио да њихова имовина, које у ФБиХ има 33 одсто, треба да остане у власништву Срба.
Уговорне стране подпројекта БХ4 К1 су Министарство за избјеглице и расељена лица РС, Министарство за људска права и избјеглице БиХ, Општина Градишка и изабрани корисници.