ГРАДИШКА ДИЈАСПОРА

ГРАДИШКА ДИЈАСПОРА

Градишка је град који, попут других градова из БиХ, има многобројну дијаспору. Према истраживањима, дијаспора из РС, БиХ тренутно је настањена у преко 50 земаља широм свијета, већином на подручју Европе, али и у далеким САД, Канади, Аустралији и Новом Зеланду.

У данашње вријеме, када је умрежавање у свим областима живота постало императив, потребно је омогућити комуникацију и јачати везе дијаспоре са матичном земљом, односно, локалном заједницом из које потичу.

Дијаспора често због физичке удаљености и неадекватног прохода информација губи или знатно слаби везе са мјестом поријекла, што у крајњем доводи до потешкоћа у комуникацији приликом рјешавања административних и сличних проблема. Локална заједница губитком веза са члановима своје дијаспоре руши мостове који не само да спајају породице, него могу знатно да утичу на квалитет живота и напредак заједнице. Наиме, међусобна сарадња дијаспоре са матичном локалном заједницом представља добру подлогу за увезивање и покретање пословних активности, на обострану корист и задовољство.

Ради једноставније и брже комуникације, дијаспора треба да има једна врата на која може покуцати, једно мјесто које ће пружати све релевантне информације. С друге стране, локална заједница може да искористи потенцијале своје дијаспоре само уколико успостави организован канал комуникације и међусобне размјене информација, једно мјесто или чвориште за размјену идеја, искустава и експертизе, успостављање нових контаката и веза који могу резултирати успјешним партнерствима.

“Градишка дијаспора” између осталог, има за циљ да повеже појединце и организације из дијаспоре са локалним јавним и приватним сектором.

Било гдје у свијету да се налазите, овим путем можете да добијете потребне информације, и остварите бројне друге бенефите.

“Градишка дијаспора” је мјесто на којем можете:

  • Ступити у контакт са другим члановима БХ дијаспоре;
  • Остварити комуникацију са лицима са којима можете размијенити мишљења у вези вашег подручја рада и интереса;
  • Провјерити могућности инвестирања и пронаћи поузданог партнера за пословну сарадњу;
  • Пронаћи начин да се ангажујете у пројектима из свих животних области;
  • Подијелити своја искуства стечена у иностранству, своје пословне идеје, активности и знање у својим подручјима интереса;
  • Добити информације и помоћ у рјешавању питања из домена локалне заједнице (е-регистар, е-матичар, е-Citizen).

Позивамо Вас да постанете активни учесник у дешавањима у Вашем граду, да имате приступ информацијама, те да градите позитивне везе са осталим члановима дијаспоре и локалном заједницом из које потичете.

За сва Ваша питања, приједлоге и сугестије на располагању Вам стоје: Дарко Врховац, в.д. начелника Одјељења за развој и међународне пројекте, и Дарко Паспаљ, стручни сарадник за дијаспору.

Обратите нам се путем мејла: gradiska.dijaspora@gmail.com или вибер броја: 066/748-678.

Посјетите нашу фејсбук страницу: https://www.facebook.com/profile.php?id=100069598751883

Радујемо се будућој комуникацији и остварењу заједничке сарадње на обострано задовољство!

ВИЈЕСТИ

ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА КОЈА ДЈЕЛУЈУ У ДИЈАСПОРИ

Дана 23.04.2022. године градоначелник г. Зоран Аџић уприличио је пријем за представнике неколико истакнутих удружења грађана која дјелују у дијаспори поводом обиљежавања Дана града Градишке. Пријему је присуствовала и Помоћник министра за [...]