GRADIŠKA DIJASPORA

GRADIŠKA DIJASPORA

Gradiška je grad koji, poput drugih gradova iz BiH, ima mnogobrojnu dijasporu. Prema istraživanjima, dijaspora iz RS, BiH trenutno je nastanjena u preko 50 zemalja širom svijeta, većinom na području Evrope, ali i u dalekim SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

U današnje vrijeme, kada je umrežavanje u svim oblastima života postalo imperativ, potrebno je omogućiti komunikaciju i jačati veze dijaspore sa matičnom zemljom, odnosno, lokalnom zajednicom iz koje potiču.

Dijaspora često zbog fizičke udaljenosti i neadekvatnog prohoda informacija gubi ili znatno slabi veze sa mjestom porijekla, što u krajnjem dovodi do poteškoća u komunikaciji prilikom rješavanja administrativnih i sličnih problema. Lokalna zajednica gubitkom veza sa članovima svoje dijaspore ruši mostove koji ne samo da spajaju porodice, nego mogu znatno da utiču na kvalitet života i napredak zajednice. Naime, međusobna saradnja dijaspore sa matičnom lokalnom zajednicom predstavlja dobru podlogu za uvezivanje i pokretanje poslovnih aktivnosti, na obostranu korist i zadovoljstvo.

Radi jednostavnije i brže komunikacije, dijaspora treba da ima jedna vrata na koja može pokucati, jedno mjesto koje će pružati sve relevantne informacije. S druge strane, lokalna zajednica može da iskoristi potencijale svoje dijaspore samo ukoliko uspostavi organizovan kanal komunikacije i međusobne razmjene informacija, jedno mjesto ili čvorište za razmjenu ideja, iskustava i ekspertize, uspostavljanje novih kontakata i veza koji mogu rezultirati uspješnim partnerstvima.

“Gradiška dijaspora” između ostalog, ima za cilj da poveže pojedince i organizacije iz dijaspore sa lokalnim javnim i privatnim sektorom.

Bilo gdje u svijetu da se nalazite, ovim putem možete da dobijete potrebne informacije, i ostvarite brojne druge benefite.

“Gradiška dijaspora” je mjesto na kojem možete:

  • Stupiti u kontakt sa drugim članovima BH dijaspore;
  • Ostvariti komunikaciju sa licima sa kojima možete razmijeniti mišljenja u vezi vašeg područja rada i interesa;
  • Provjeriti mogućnosti investiranja i pronaći pouzdanog partnera za poslovnu saradnju;
  • Pronaći način da se angažujete u projektima iz svih životnih oblasti;
  • Podijeliti svoja iskustva stečena u inostranstvu, svoje poslovne ideje, aktivnosti i znanje u svojim područjima interesa;
  • Dobiti informacije i pomoć u rješavanju pitanja iz domena lokalne zajednice (e-registar, e-matičar, e-Citizen).

Pozivamo Vas da postanete aktivni učesnik u dešavanjima u Vašem gradu, da imate pristup informacijama, te da gradite pozitivne veze sa ostalim članovima dijaspore i lokalnom zajednicom iz koje potičete.

Za sva Vaša pitanja, prijedloge i sugestije na raspolaganju Vam stoje: Darko Vrhovac, v.d. načelnika Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte, i Darko Paspalj, stručni saradnik za dijasporu.

Obratite nam se putem mejla: gradiska.dijaspora@gmail.com ili viber broja: 066/748-678.

Posjetite našu fejsbuk stranicu: https://www.facebook.com/profile.php?id=100069598751883

Radujemo se budućoj komunikaciji i ostvarenju zajedničke saradnje na obostrano zadovoljstvo!

VIJESTI