Početna online konferencija projekta „Razvoj kroz digitalne inovativne habove u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru

Post Date: 22/10/2020

Početna online konferencija projekta „Razvoj kroz digitalne inovativne habove u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru

U sklopu projekta „Razvoj kroz digitalne inovativne habove u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru“u četvrtak, 22.10.2020. godine održana je online Početna konferencija projekta s ciljem predstavljanja projekta, rezultata i aktivnosti široj javnosti.

Projekat  sufinansira EU kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje  Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Implementacija projekta započela je01.08.2020. godine i trajaće do 31.07.2022 godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.487,795,35 EUR od čega grad Gradiška ima budžet od 290,530.96 EUR. Omjer finansiranja je 85% EU a 15% partneri.

Grad Gradiška je vodeći partner na ovom projektu, a partneri na projektu su Grad Daruvar, Grad Lipik i Opština Kotor.

Opšti cilj projekta je da doprinese održivom i konkurentnom ekonomskom i tehnološkom razvoju kroz stvaranje efikasnog i djelotvornog poslovnog okruženja zasnovano na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom projektnom području.

Glavni rezultati projekta su: Razvoj nove usluge poslovne podrške kroz uspostavljanje 4 DIH-a u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru; Promocija i vidljivost projekta tokom implementacije projekta.

Ispred Gradske uprave grada Gradiška obratila se Danijela Miletić, načelnik Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte, gdje je pozdravila sve prisutne i izrazila zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i poželjejla sreću u implementaciji projekta. Istakla je da je zadovoljstvo biti vodeći partner na ovom projektu što je dobra referenca za buduće projekte i da će ovaj projekat doprinijeti ekonomskom i tehnološkom razvoju kako grada Gradiška tako i cijele regije.

Osim predstavljanja projekta, na konferenciji su se obratili i partneri, zamjenica gradnočalenika grada Daruvara Vanda Cegeldi, gradonačelnik grada Lipika g. Vinko Kasana i predsjednik Opštine Kotor g. Željko Aprcović.

U periodu od novembra 2020 do oktobra 2021 godine. svi partneri će adaptirati i opremiti prostorije HUB-ova, biće kreirana i u funkciju puštena online platforma. U tom periodu  će se održati i edukacije za menadžment HUB-ova i biće  organizovane studijske posjete u Dansku i Italiju.

U periodu od novembra 2021 do aprila 2022. godine biće organizovane obuke za preduzetnike, buduće preduzetnike, startup-ove – ukupno 52 polaznika će imati mogućnosti besplatno proći sertifikovane edukacije iz sledećih tema: edukacije razvoja mobilnih aplikacija, edukacije za 3D dizajnere i pisanje programskog jezika (Java, Phyton).