ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Post Date: 10/05/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Полагањем цвијећа и вијенаца на спомен обиљежја у централном спомен-парку у Градишци и на споменицима у Горњим Подградцима и Новој Тополи обиљежен је Дан побједе над фашизмом 9. мај.

Предсједник ОО СУБНОР-а Градишка, Никола Крагуљ, рекао је да су генерације у Градишци одгајане у духу антифашизма и очувања сјећања на славне дане нашег краја који је један од највећих страдалника у Другом свјетском рату.

Крагуљ је нагласио да је Градишка по броју жртава била друга у бившој Југославији, послије Козарске Дубице, а трећа у свијету по броју жртава и бораца антифашистичког терора.

„Дан завршетка Другог свјетског рата је један од најважнијих дана и увијек ћемо га обиљежавати. Сматрамо да је то један од најславнијих дана у историји човјечанства, а Градишка припада дијелу свијета који његује традиције Народно-ослободилачке борбе и припада јој улога обиљежавања 9. маја“, рекао је Крагуљ и навео да је важно да ученици и нове генерације знају историју Градишке.

Крагуљ је подсјетио да је данас на подручју Градишке свега 9 живих бораца НОР-а које СУБНОР редовно посјећује.

„Обнављамо и одржавамо споменике посвећене жртвама фашизма и Народно-ослободилачке борбе“, навео је Крагуљ и додао да је још остало да се обнови споменик 13 Скојевки од Горњих Подградаца према Мраковици и партизанско гробље у Брестовчини.

У антифашистичкој борби учествовало је преко 5 000 бораца са простора Градишке, а њих 1552 су погинула у оружаној борби за голи живот и слободу својих потомака.

Под фашистичким терором, на огњиштима и у логорима смрти, од Старе Градишке и Јасеновца до Млаке, Сиска, Јастребарског и других стратишта, страдало је више од 16.000 становника, односно сваки четврти становник Градишке.

У спомен-парку вијенци су положени на централно спомен-обиљежје жртвама Народно-ослободилачког рата, бисте народних хероја Стевана Дукића, Лепе Радић и Енвера Шиљка, спомен- костурницу и Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата 1991-1995. година

Вијенце и цвијеће положиле су делегације Општинског одбора СУБНОР-а Градишка, Града Градишка, Борачке организације Градишка, Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Градишка, као и представници политичких партија.