У СКУПШТИНИ ГРАДА БЕОГРАДА ПРЕДСТАВЉЕН АЛБУМ “ГРАЂАНСКА ГРАДИШКА”

Post Date: 15/04/2019

У СКУПШТИНИ ГРАДА БЕОГРАДА ПРЕДСТАВЉЕН АЛБУМ “ГРАЂАНСКА ГРАДИШКА”

У Скупштини града Београда 12. априла је представљен албум “Грађанска Градишка” који кроз фотографије и разгледнице свједочи о најславнијем периоду градишке прошлости, када је Градишка културно, просвјетно и национално била испред већих средина и са разлогом носила назив “Мали Београд”.

Представљању Албума присуствовали су његово краљевско височанство престолонаследник Александар II Карађорђевић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, као и бројни потомци наших знаменитих личности.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић је истакао да су “Дани Градишке у Београду”, у оквиру којих је организована промоција, прилика да се Градишка представи у култури и традицији те да се Република Српска и Србија још више приближе једна другој.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да манифестација “Дани Градишке у Београду” представља укидање баријера јер се ови градови повезују. Он је изразио задовољство што је у Старом двору постављена изложба која показује колико је српска историја специфична и важна.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је Градишка крајем 19. и почетком 20. вијека носила назив “Мали Београд” када су култура и дух тог времена пресађивани из Београда у Градишку што је и дало Градишци овај епитет.

Аџић је нагласио да треба представити и бројне историјске личности из Градишке, које су биле битне у политичком, друштвеном и културном животу како Градишке тако и Београда и Србије, међу којима је градишки прота Душан Суботић, којег су усташе убиле 1941. године, а био је шест мандата народни посланик у Скупштини Југославије.

“Проти је подигнута биста, а у плану је и подизање споменика Вељку Чубриловићу на мјесту некадашње породичне куће Чубриловића као симбол слободе од турске и аустроугарске окупације. Жеља нам је да коначно подигнемо споменик Петру I Карађорђевићу којем се раније наш народ већ хтио одужити што због историјских околности никад није спроведено у дјело”, рекао је Аџић.

Он је изразио захвалност Влади Србије и предсједнику Србије Александру Вучићу који су у двије године донирали више од 750.000 евра што градишчани никад неће заборавити.

Принц Александар Карађорђевић рекао је да је поносан на градњу споменика његовом прадједу краљу Петру Првом у Градишци, истакавши да је био велики човјек и демократа.

Аутор изложбе Бојан Вујчић, виши кустос историчар у Завичајном музеју Градишка, рекао је да албум говори о периоду прије Првог свјетског рата и оном између два свјетска рата, када је Градишка носила ласкави епитет “Мали Београд” због великог броја првенствено националних друштава.

Према његовим ријечима, тадашњи трговачки слој био је веома активан, национално освијештен и наметао се као вођа српског народа не само у Градишци, него и шире, а везе са Србијом су биле изразито јаке и “ништа се није радило без Србије, увијек се гледало на исток, према мајци Србији”.

“Васо Видовић је као представник устаника из Босанског устанка (1875-1878) учествовао на Берлинском конгресу на којем је Србија добила независност а Босна само промјенила окупатора. Жар борбе против окупатора он је пренио на Јову Чубриловића оца патриота Вељка, Васе и Бранка” рекао је Вујчић и додао да су у Градишци осим поменутих живјеле бројне познате породице: Малић, Суботић, Ковачевић.

У програму предстваљања албума “Грађанска Градишка” као омаж времену и људима кроз етиду “Градишка као Мали Београд” дочарали су глумци Градског позоришта Градишка. Присутни су могли уживати у музичким нумерама које су извеле сопрани Албина Смајловић и Миња Шукало у пратни Дуње Јанковић и Мирослава Вуковића.