ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Post Date: 09/05/2024

ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Поводом Дана побједе над фашизмом и 79 година од ослобођења Градишке у Другом свјетском рату, у Централном спомен-парку, положени су вијенци и руже на спомен-обиљежја жртвама и погинулим борцима Народно-ослободилачког и Одбрамбено-отаџбинског рата.

Замјеница градоначелника Града Градишка Драгана Илић, истакла је да се Дан побједе над фашизмом у Градишци обиљежава са посебним пијететом јер је Други свјетски рат био најтрагичнији за српски народ на подручју Градишке.
„Од 16.544 лица 14.500 биле су голоруке жене и дјеца од којих су чак 5.415 била дјеца до 14 година. Не смијемо их заборавити, на овај дан им се морамо поклонити и ту традицију преносити на млађе генерације“, рекла је замјеница градоначелника Драгана Илић.
О страхотама Другог свјетског рата и судбинама Градишчана данас могу свједочити четири преживјела учесника, Тане Гаковић, Јово Бабић, Васо Мартић и Јела Дојчиновић. „Њихова сјећања забиљежена на филму сачуваће историју и зауставити ревизију“, истакао је Никола Крагуљ предсједник Градске организације СУБНОР-а Градишка.

„Из сјећања преживјелих ми знамо како је било. Градишка је била опустошена. Након четири узастопне године прогањања српског свијета Градишка је доживјела велику трагедију. Ослобођење 1945. године је најважнији датум у историји Градишке. Али данас имамо проблем ревизионистичких наступа Запада против кога се требамо борити. Та ревизија је уперена у свим захтјевима на прогањање, нестанак и уништавање српског народа на овим просторима“, нагласио је предсједник Градског одбора СУБНОР-а Никола Крагуљ.

Вијенце и цвијеће на централни споменик жртвама Народно-ослободилачког рата, бисте народних хероја, спомен-костурницу и споменик погинулим борцима у Одбрамбено – отаџбинском рату положиле су делегације Града Градишка, СУБНОР-а, представници републичких институција, Градске борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и других организација проистеклих из претходних ратова, те представници политичких партија.

Поводом Дана побједе, вијенци и цвијеће су положени и на споменицима у Горњим Подградцима и Новој Тополи.