ПУШТЕНА У РАД МЕТЕОРОЛОШКА СТАНИЦА У НОВОЈ ТОПОЛИ

Post Date: 03/08/2018

ПУШТЕНА У РАД МЕТЕОРОЛОШКА СТАНИЦА У НОВОЈ ТОПОЛИ

У радарском центру Противградне превентиве Републике Српске у Новој Тополи данас је пуштена у рад нова метеоролошка станица чији ће подаци о температури, влажности ваздуха, јачини вјетра и количини падавина бити видљиви на званичној интернет страници Републичког хидрометеоролошког завода.

Директор Противградне превентиве Српске Тихомир Дејановић рекао је да је ово предузеће за набавку метеоролошке станице издвојило више од 10.000 евра и да је ријеч о савременој станици њемачког произвођача “Ламбрехт”.

“Осим ове метеоролошке станице, одржаваћемо и даље станицу на Савском кеју у Градишци која мјери температуру и друге параметре, а настојаћемо да инсталирамо неколико метеоролошких станица у градишком Поткозарју”, навео је Дејановић.

Метеоролошку станицу у Новој Тополи данас су посјетили начелник општине Градишка Зоран Аџић, директор Хидрометеоролошког завода Српске Томислав Шајић и декан бањалучког Природно-матеметичког факултета Горан Трбић.

Начелник општине Зоран Аџић рекао је да је за пољопривредне произвођаче у Лијевчу пољу веома важно што је инсталирана најсавременија метеоролошка станица.

Он је нагласио да је Противградна превентива, захваљујући подршци Владе Републике Српске, у протекле двије године инвестирала знатна средства, с циљем стврања једног од најсавременијих противградниб система у региону. 

”У току ове године дошло је до максималног броја противградних дјеловања и показало се да је Противградна превентива одрадила значајан посао у заштити пољопривредне производње”, рекао је Аџић.

Он је додао да је потпуна заштита од града немогућа, али да би успостављањем боље сарадње са Министарством транспорта и комуникација БиХ, контролом летења и смањењем броја забрана, дјеловања Противградна превентива била још ефикаснија.

Директор Хидрометеоролошког завода Српске Томислав Шајић рекао је да ће наставити сарадњу са Противградном превентивом, додајући да је један од проблема обје институције недостатак метеоролога.

“Метеорологе најчешће примамо из Србије јер на нашим универзитетима не постоји студијски програм за те кадрове. Због тога сугеришемо Природно-матеметичком факултету у Бањалуци да пронађе рјешење за школовање ових кадрова”, додао је Шајић.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић рекао је да су на овом факултету прије пет година имали специјалистичке студије метеорологије и да ће у сарадњи са ресорним министарством и Универзитетом тражити начин за школовање метеоролога.

Трбић је додао да је постављање нове метеоролошке станице у Новој Тополи значајно и за овај факултет, који у сарадњи за Хидрометеоролошким заводом и Противградном превентивом врши истраживања климе и климатских промјена на подручју Републике Српске и БиХ.