ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Post Date: 03/12/2020

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом обиљежавања Међународног дана лица са инвалидитетом у данас је одржан састанак Координационог тијела инвалидних организација града Градишка.

Предсједавајући Координационог тијела инвалидних организација града Градишка Жељко Штрбац истакао је да је на састанку разговарано о проблемима са којима се сусрећу лица са инвалидитетом као и о унапређењу  њиховог положаја.

Штрбац је нагласио да су највећи проблеми лица са инвалидитетом  запошљавање, здравствена заштита, инклузивно образовање, ортопедска помагала, али и неприступачност окружења. Он је нагласио да велику подршку инвалидне организације имају од Градске управе Градишка, Црвеног крста и Центра за социјални рад, као и од репубиличких институција.

Начелник Службе градоначелника града Градишка Горан Суботић рекао је да Град Градишка годишње из буџета, за финасирање инвалидних организација, издваја око 130 000 КМ, што је повећање за око 20 одсто у односу на претходни период, а осим тога одређена средства издвајају се и за финансирање појединачних пројеката и активности.

“Град Градишка је једна од ријетких локалних заједница која финансира сва удружења лица са инвалидитетом, а опредјељеност је да и тако остане”, истакао је Суботић.

Координациони одбор инвалидних организација града Градишка чини девет удружења са подручја града Градишка, која укупно броје око 2.000 чланова.