ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

Post Date: 16/12/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима Народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора Другог свјетског рата и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, у Турјаку је у недјељу, 15.12.2019. године, обиљежен дан мјесне заједнице и 78. годишњица прве партизанске акције на подручју Градишке.

Вијенце су положили градоначелник Градишке Зоран Аџић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Огњен Жмирић, секретар Скупштине града Немања Панић, те представници СУБНОР-а, Градске и мјесне борачке организације и Савјета мјесне заједнице Турјак.

Градоначелник Зоран Аџић је рекао да је обавеза локалне управе да обиљежава све важније датуме из своје прошлости и да се сјећа свих жртава из ратова за слободу.

„Наша је обавеза да не заборавимо своју прошлост и да на то подсјећамо младе генерације, али и да стварамо услове за развој Турјака, Градишке и Републике Српске“, нагласио је Аџић.

Градоначелник је подсјетио да је за вријеме Другог свјетског рата на простору Турјака страдало више од 1.500 цивилних жртава и бораца, међу којима је више од 400 страдале дјеце млађе од 14 година, а да је са подручја Градишке страдало више од 14.000, или четвртина тадашњег становништва општине.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да је ово значајан датум, када се први пут након окупације од стране њемачке и усташке војске неко покушао томе одупријети и смогао снагу да проговори захтјевом за слободу.

Крагуљ је истакао да је ова партизанска акција имала јак одјек на ширем подручју Градишке и Поткозарја и била подстицај да се ангажују људи и покрене питање дизања устанка већ у јулу 1942. године.

„То је имало утицаја и на окупаторе, који су постали свјесни да на овом простору неће моћи лако да држе народ у покорности и у јуну 1942. године покренули офанзиву на Козару. Та офанзива била увод у трагедију народа овог краја и губитак великог броја становништва, посебно у Јасеновцу“, рекао је Крагуљ.

Он је нагласио да је борба против окупатора била једини начин да се дође до слободе и мира, а те двије ријечи су најскупље и најбитније ријечи у историји спског народа.

„То нас је очувало на овим просторима до данас и надам се да ћемо увјек бити довољно мудри да сачувамо овај простор од било ког окупатора и да живимо у миру и слободи“, додао је Крагуљ.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Турјак Ненад Мирјанић рекао је да сваке године одају пошту свим жртавама Другог свјетског и Одбрамбено-отаџнинског рата.

Он је нагласио да се Турјак ни до данас није опоравио од великог страдања становништва у Другом свјетском рату, да је резултат тога да никада није достигнут број становника из тог периода и да је у селу сада много мање младих људи.

Турјак је 16. децембра 1941. године ослобођен од јаких снага усташке и њемачке војске, након чега је народ предахнуо и почео нормално да живи све до 14. марта 1942. године када је овај крај поново окупиран.