Позив становништву да изврше преглед меса на трихинелозу

Post Date: 09/11/2021

Позив становништву да изврше преглед меса на трихинелозу

С обзиром да наступа период традиционалног припремања свињског меса за зимницу позивамо становништво да одмах након клања прије почетка обраде меса (уситњавање, мљевење и слично) изврше преглед меса на трихинелозу, односно присуство ларви трихинела.
Трихинелоза (Trichinellosis) је паразитска болест домаћих и дивљих животиња и човјека (зооноза). Од животиња обољевају месоједи и сваштоједи (свиња, дивља свиња, јазавац, медвјед, лисица, пацов), а од биљоједа коњ.
Људи се заразе једући сирово, сушено или недовољно термички обрађено заражено месо. Инфекција код животиња је углавном непримјетна, док код људи изазива озбиљну неизљечиву болест.
Узрочник инфекције су паразити из рода Trichinella (Trichinella spp.). Трихинеле су ситни, спирални, округли црви, који се у зараженом месу не виде голим оком него се могу открити само лабораторијским путем методама вјештачке дигестије.
Трихинелоза је на листи заразних болести животиња Свјетске организације за здравље животиња (OIE), обавезно се пријављују надлежном органу и сузбија по закону.
На подручју Градишке задња појава трихинелозе је била у јануару 2021. године код једне домаће свиње.
Преглед меса на трихинелозу је обавезан и мора се извршити у сљедећим случајевима:

  • у свим случајевима клања свиња ради употребе меса за људску исхрану мора се извршити преглед меса на ларве трихинела, односно код клања за јавну потрошњу на свим клаоницама под ветеринарским надзором и код клања за потребе властитог домаћинства, чије је месо намјењено потрошњи у властитом домаћинству,
  • код све уловљене дивљачи (месоједи и сваштоједи) која служи за исхрану људи мора се извршити преглед меса на ларве трихинела,
  • у свим случајевима клања коња ради употребе меса за људску исхрану мора се извршити преглед меса на ларве трихинела.

За утврђивање присуства ларви трихинела у месу узима се узорак корјена дијафрагме, мишића језика или жвакаћих мишића у прописаној количини.
На присуство ларви трихинела може се прегледати и комадно месо свиња, комадно месо коња и дивљачи, као и производи од меса свиња, коња и дивљачи.
Све утврђене трихинелозне животиње, месо и производи од меса се по закону морају пријавити ветеринарском инспектору ради спрјечавања ширења и сузбијања трихинелозе, а све у циљу заштите здравља људи и животиња.
Преглед меса на трихинелозу дозвољен је само у овлаштеним ветеринарским организацијама методама вјештачке дигестије.
За више информација контактирајте свог ветеринара.

Хвала!

НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА

Др Горан Мирјанић