ПРЕДСТАВЉЕНИ 23. „ГРАДИШКИ ЗБОРНИК“ И 26. ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

Post Date: 12/10/2021

ПРЕДСТАВЉЕНИ 23. „ГРАДИШКИ ЗБОРНИК“ И 26. ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

Градишкој публици синоћ су представљени 23. број часописа за друштвена питања “Градишки зборник“ и 26. број зборника “Истина о Србима“, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Градишка.
Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка Радана Вила Станишљевић истакла је да је од великог значаја то што Градишка има ова два зборника јер су они оргиналност, а оргиналност значи и квалитет.
23 године објављујемо радове у Градишком зборнику који потврђују колико је заправо присуство интелектуалаца у нашем граду. Истовремено конкурс “Истина о Србима” прерастао је Градишку, он се шири простором српског језика. Веома је важно да су дјела зрела и да у њима преовладава љубав”, рекла је Радана Вила Станишљевић.
Замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да ће Градска управа увијек подржавати издавање ове двије публикације. “ Захваљујући “Просвјети” више од 20 година ми имамо часопис за друштвена питања “Градишки зборник“ и литерарни конкурс и зборник “Истина о Србима“, што је од великог значаја за наш град”, додала је замјеница градоначелника Драгана Илић.
У зборнику „Истина о Србима“ ове године објављена су по три награђена поетска и прозна рада, те 18 одабраних радова који су пристигли на овогодишњи истоимени конкурс.
Прва награда за поезију припала је Здравки Бабић из Билеће за пјесму „Бројаница од мртвих“, а у категорији прозе најбољом је проглашена прича „Старац” Василија Карана из Бањалуке.
Друга награда за поезију додјељена је Миленку Јевђевићу из Бањалуке за пјесму “Пјеснички рапорт”, док је треће мјесто за поезију додјељено Драгојли Поповић из Лакташа за пјесму  “Без наслова”.
Друга награда за прозно дјело припала је Љиљани Терентић за причу „Љубичине сузе “, а трећа Небојши Ристићу из Градишке за причу „Два хица, или љубав је увијек на губитку”.
Небојша Ристић рекао је да је невјероватна чињеница да се конкурс “Истина о Србима” одржава дуги низ година јер у другим срединама то није тако. “Захваљујући “Просвјети”, Градској управи и појединим добрим људима у Градишци се одржава ватра културе и писане ријечи што наш град одваја од других градова Републике Српске”, рекао је Ристић који је у свом награђеном дјелу писао о љубави.