СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА: УРУЧЕНА ЈАВНА ГРАДСКА ПРИЗНАЊА

Post Date: 25/04/2024

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА: УРУЧЕНА ЈАВНА ГРАДСКА ПРИЗНАЊА

Свечаном академијом у Културном центру Градишка обиљежен је 24. април, Дан града и том приликом су најзаслужнијим појединцима и колективима за допринос у развоју града додијељене повеље и захвалнице.

Повеља града Градишка, ове године, додијељена је академику Гојку Суботићу, коју је у његово име примио директор Јавне установе „Завичајни музеј“ Градишка Бојан Вујчић.

Захвалнице поводом Дана града додијељене су доктору Бранку Грбићу за заслуге у области здравства, Драги Шмитрану за постигнуте резултате у образовању, те Централном културно-умјетничком друштву „Лепа Радић“ за заслуге у области културно-умјетничког рада.

За заслуге у облaсти хуманитарног рада захвалнице су додијељене Жељки Деспотовић, Сњежани Хрвачевић, Драгутину Глигићу и Зорану Мијићу, а за резултате у области спорта Милану Пузићу.

Захвалнице за допринос у области привреде додијељене су Јавном предузећу „Противградна превентива“ Републике Српске, предузећу „Рефлекс“, те Самиру Малкочу и Мили Поповићу.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић изразио је захвалност добитницима Јавних градских признања на исказаној посвећености, преданости и ентузијазму у областима њиховог рада, нагласивши да је обавеза Града да се одужи, вриједнује и ода признање онима, који су оставили дубок траг у развоју Градишке и Републике Српске.

Осврћући се на Дан ослобођења града градоначелник је истакао да никада не смијемо заборавити болну чињеницу да је Градишка, по страдању у Другом свјетском рату, у самом врху трагичног биланса Европе, нагласивши да је 24. април исконски симбол слободе, јединства и побједе над најмрачнијим силама 20. вијека.

Говорећи о постигнућима у претходних годину дана, градоначелник је рекао да је у Градишци рађено доста на изградњи инфраструктуре, стварању претпоставки за развој привреде и друштвених активности, али да jе највећи успјех градских власти то што је кроз јавни позив додијелила 3.700 хектара пољопривредног земљишта за 252 градишка мала и средња газдинства.

„На тај начин обезбјеђујемо услове да ти људи остаjу на селу и развијају своја пољопривредна газдинства, а претходних година је доста улагано и вођено рачуна да равномјерно развијамо све мјесне заједнице на подручју Градишке“, нагласио је градоначелник.

Он је навео низ пројеката који су у току, те подсјетио да је Град Градишка у протеклом периоду у реализацију капиталних и пројеката од посебног друштвеног значаја, уложио око 150 милиона КМ, од којих је 40 одсто из градског буџета, а 60 одсто из вањских извора. У том дијелу, посебну захвалност је изразио предсједнику Републике Српске Милораду Додику, српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић и Влади Републике Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем, који су, према његовим ријечима, пружили подршку у реализацији низа пројеката, од значаја за грађане Градишке.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Републике Српске Саво Минић, рекао је да је расподјела и давање земљишта у закуп малим и средњим пољопривредним газдинствима веома важна за даљи развој пољопривреде Градишке и Републике Српске. Он је истакао да је Влада Републике Српске граду Градишка додијелила све расположиве пољопривредне површине како би што више пољопривредника имало довољно обрадиве земље и обезбиједи им одрживост и конкурентност.

Министар Минић је додао да су предсједник Републике Српске Милорад Додик и Влада Српске свих претходних година подржавали развојне пројекте у Градишци и похвалио градске власти које у сваком моменту имају спремљене пројекте који могу бити подржани од стране домаћих и међународних институција и организација.

Академији поводом Дана града Градишка присуствовали су амбасадор Аустрије њ.е. Урлике Хартман, амбасадор Словеније њ.е. Дамијан Седар, конзули Републике Србије у Бањалуци Драган Протић и Александар Суботић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић и бројни представници републичких и градских институција, вјерских организација, градоначелници и начелници сусједних градова и општина, привредници, представници борачких, културних, спортских и других организација.