БОЛНИЦИ ГРАДИШКА ДОНИРАНИ СЕРОЛОШКИ ТЕСТОВИ

Post Date: 28/12/2020

БОЛНИЦИ ГРАДИШКА ДОНИРАНИ СЕРОЛОШКИ ТЕСТОВИ

Компанија „Доматек“ донирала је данас Болници Градишка брзе тестове за вирус корона.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик истакао је да је ријеч о вриједној донацији јер је болница до сада серолошке тестове куповала, дио за комерцијалну употребу а дио за тестирање радника Болнице.

“До сада смо имали 130 заражених радника Болнице и ови тестови помоћи ће и у откривању вируса корона код наших запослених”, рекао је Додик.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић се у име грађана и привредника захвалио фирми “Доматек“ на донацији и истакао да ће она помоћи у заштити здравља грађана од вируса корона и функционисању Болнице Градишка која покрива подручје Градишке и општина Србац и Козарска Дубица.

Сувласник њемачке компаније “Доматек“ Мирослав Којадиновић истакао је да је његова компанија међу првима на западу почела са испитивањима серолошких тестова и њиховом усавршавању. Он је истакао да ови тестови показују инфекцију пацијента и показује да ли је он позитиван или негативан на ковид као и то да ли је прележао вирус. Којадиновић је истакао да је његов мотив солидарност и помоћ здравству Републике Српске.

Данашњем пријему присуствовао је и стручни сарадник компаније “Доматек” Желимир Нешковић, који је директор Дома здравља Лопаре. Он је рекао да су брзи серолошки тестови значајни јер помажу у откривању вируса корона, посебно када је ријеч о тестирању здравствених радника који раде са ковид пацијентим.

У Болници Градишка тренутно се од посљедица вируса корона лијечи  56 пацијената, док се на ковид интезивној њези налази 8 пацијената, од којих је 6 на респиратору.