ИЗГРАДЊА ВРТИЋА И СПОРТСКЕ ДВОРАНЕ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ

Post Date: 17/06/2020

ИЗГРАДЊА ВРТИЋА И СПОРТСКЕ ДВОРАНЕ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Градишци да се у нашем граду тренутно реализује неколико важних и капиталних пројеката, наводећи да је градња спортске дворане представљала велики захват, али да сада, када се види којој сврси ће служити, представља понос свима који су подржавали њену изградњу.
Предсједница Цвијановић је нагласила да спортска дворана и нови вртић, који су у завршној фази изградње, требају да буду на понос локалним властима, али и републичким институцијама и властима које су подржавале ове пројекте.
Задовољна сам оним што сам видјела у вези са изградњом вртића, а посебно требамо бити захвални Србији која је дала готово половину средстава за финансирање пројекта. Уз тренд раста броја запослених у Градишци расте и потреба смјештаја дјеце у вртиће, али увијек нам је задовољство када је то проблем који морамо ријешити”, нагласила је предсједница Цвијановић, која је посјетила локацију изградње новог вртића и спортске дворане у Градишци.

Она је рекла да је из буџета предсједника и Владе Републике Српске обезбијеђена подршка за бројне пројекте у Градишци.
Све оно што се ради у Градишци, када су у питању важни инфраструктурни пројекти, дефинитивно даје сасвим нову и другачију атмосферу. Мислим да се град развија убрзаним кораком, због чега сам поносна на резултате Градске управе и градоначелника. Види се да постоји визија, знање у планирању и кандидовању пројеката, да се препознаје шта су потребе локалног становништва”, истакла је предсједница Цвијановић и додала да је пред Градишком још једна свијетла фаза развоја.
Она је нагласила да је успјех загарантован сваки пут када постоји заједничко дјеловање републичке и локалне власти, а да не постоји пројекат који се не може реализовати када уз то постоји и подршка Владе Србије, као што је то случај са пројектом изградње вртића у Градишци.
Посвећеност потребама грађана у Градишци дефинитивно постоји и у име републичких институција могу рећи да ће оне увијек стајати на услузи онима који буду кандидовали важне пројекте”, додала је предсједница Цвијановић.
Она је истакла да је задовољна оним што види и у бројним другим локалним заједницама Републике Српске, те да Градишка, у односу на остале средине, има предност да је на прагу ЕУ, близу Бањалуке и комуникацијски повезана са земљама западне Европе.

Инфраструктурни пројекти, нови мост и ауто-пут који треба да добије праву употребну вриједност са завршетком моста, и све оно што смо радили јесу предности Градишке. Градоначелник Градишке је у комуникацији са колегама из других локалних заједница и сви они настоје да на што бржи и бољи начин обезбиједе напредак и развој својих средина”, рекла је предсјдница Цвијановић и закључила да се већ сад прича о пројектима који ће у Градишци бити реализовани у наредних четири до пет година.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић захвалио је предсједнику Српске за посјету, наводећи да ће изградњом вртића готово у цијелости бити ријешен проблем чекања на смјештај дјеце у предшколске установе у Градишци, те да је спортска дворана објекат чију изградњу жељно ишчекује градишка омладина и 23 дворанска спортска клуба.
Очекујемо да ће дворана бити завршена у наредних 60 дана. Имамо и клубове који су стицали услове и за пласман у премијер лиге и више рангове такмичења, борилачке спортове у којима су појединци освајали европске златне медаље. Сада им стварамо услове за такмичење и тренинге. Ово је дворана са 1.600 сједећих мјеста за гледаоце, гдје ћемо моћи организовати свјетска и европска такмичења у одбојци, кошарци, рукомету”, навео је градоначелник Аџић.
Према његовим ријечима, у склопу објекта, уз главну дворану имају и мању дворану која је прилагођена за мали фудбал и кошарку, као и трећу дворану за борилачке спортове.
Он је истакао да је Градишка град спорта и младих људи и да су Градска управа, Влада и предсједник Републике Српске уложили значајна средства за изградњу дворане.

“Од Владе до сада имамо уложено два милиона КМ, а укупно ће у изградњу дворане, која је започета 2009. године, инвестиција износити око 13,5 милиона КМ. Питање је да ли овако савремене дворане има у окружењу, јер су приликом изградње примијењена сва савремена техничка достигнућа, од начина загријавања топлотним пумпама, подног гријања, лед расвјете, до камених панела за вањске облоге и трослојних вакумских стакала, што све задовољава услове за „А“ класу енергетске ефикасности”, појаснио је градоначелник Аџић.
Он је додао да је план да се на крову дворане инсталира фото-напонска електрана снаге 150 киловата.
Говорећи о изградњи новог вртића у приградској мјесној заједници Брестовчина, градоначелник Аџић је навео да је ријеч о објекту површине 1.600 квадратних метара, који ће обезбиједити смјештај за додатних 160 дјеце, те да ће у склопу објекта бити изграђене просторије за канцеларије Савјета мјесне заједнице.
Укупна инвестиција за изградњу вртића износи око 2,3 милиона КМ. За изградњу овог објекта добили смо и грант од Владе Србије од 500.000 евра, на чему им још једном захваљујем у име свих грађана. Тренутно имамо око 200 дјеце који чекају на смјештај у вртић, а са изградњом овог објекта и адаптацијом постојећих вртића задовољићемо те потребе”, рекао је градоначелник Аџић, наводећи да би нови вртић требао бити завршен до краја октобра.