ДОДАТНЕ МЈЕРЕ НА СУЗБИЈАЊУ ВИРУСА „КОРОНА“

Post Date: 26/03/2020

ДОДАТНЕ МЈЕРЕ НА СУЗБИЈАЊУ ВИРУСА „КОРОНА“

Штаб за ванредне ситуације града Градишка донио је данас одлуку да се обустави аутобуски саобраћај на подручју града, затворе два од три објекта вртића Јавне предшколске установе „Лепа Радић“, те појачају мјере дезинфекције јавних установа и јавних површина на подручју града.

Градоначелник је, након сједнице Штаба, рекао да ће аутобуси саобраћати само на двије линије, према Ораховој и Горњим Подградцима, због превоза здравствених радника и рада одређених привредних субјеката, те да ће за неопходно збрињавање дјеце радити само вртић у градском насељу Сењак.

Према градоначелниковим ријечима, у кућној изолацији тренутно је 598 лица, из изолације је изашло 38, извшено је до сада 420 контрола, а од јуче контролисаних 77 лица, четири су прекршила рјешење о изолацији.

„Припадници Полицијске управе Градишка ће у току дана та четири лица привести у карантин код бившег царинског терминала“, додао је Аџић.

Градоначелник је похвалио Дом здравља и Хигијенско-епидемиолошку службу јер су у кратком времену контактирали оба лица за која је данас објављено да су новозаражени, узели изјаве о њиховим контактима како би се та лица могла евентуално довести у везу са постојећим кластеримна, те свим њиховим контактима издали рјешења о 14-одневној кућној изолацији.

Градоначелник је навео да је Болница Градишка оспособила посебан одјел за евентуални пород заражених трудница и оних у изолацији, те 34 кревета у одјелу за плућне болести, који ће бити намјењен за болничко лијечење лица која су у кућној изолацији или су заражени вирусом корона.

Аџић је додао да је градишка болница створила техничке услове да се 12 респиратора прикључи на инсталације, те да има обећање из Института за јавно здравство да ће према Градишци бити упућен одређен број респиратора и заштитних маски, одјела и рукавица.

Аџић је истакао да је циљ да се здравственим радницима и грађанима обезбједе довољне количине заштитне опреме и дезинфекционих средстава, наводећи да Апотека Градишка и Галенфарм под надзором Института за јавно здравство производе дезинфекциона средства.

„Спремни смо да купимо 20.000 заштитних маски за потребе Дома здравља и Болнице, раднике градских установа и пензионере“, нагласио је Аџић.

Он је додао да је донесена одлука да се при Градској управи отворе намјенски рачуни, у конвертибилним маркама и девизни, за прикупљење средстава за набавку медицинске  и заштитне опреме и дезинфекционих средстава, те да очекује да ће се привредници и грађани укључити у ову акцију.

Директор Дома здравља Градишка Весна Глувић Челић рекла је да ова здравствена установа од данас сваког пацијента третира као потенцијално зараженог вирусом корона, обзиром да се за једну од двије новозаражене особе не може утврдити да је била у контакту са инфицираним особама или њиховим контактима, нити је путовала.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Слађана Тепавац рекла је да се од двије новозаражене особе, једна налази у Клиници за инфективне болести УКЦ-а Републике Српске, а друга ће данас из кућне изолације бити пребачена у карантин у Студентском центру у Бањалуци.

Она је додала да је току узимање брисева свих њихових контаката, као и даље епидемиолошко истраживање.

Тепавац је навела да су јуче у карантину узели брисеве 35 људи који су из иностранства ушли на граничном прелазу у Градишци, а да је тестирање показало да нису заражени вирусом корона и да ће они данас бити транспортовани у своје локалне заједнице.

„Јутрос смо узели узорке још 24 особе и за њих се чекају резултати“, додала је Тепавац.

У Градишци су до сада вирусом корона заражене три особе.