Информација о појави афричке куге свиња

Post Date: 27/01/2020

Информација о појави афричке куге свиња

Управа за ветерину Републике Србије је објавила Информацију о појави афричке куге свиња код дивљих свиња у јануару 2020.године у пограничним предјелима према Румунији и Бугарској у којима су регистровани бројни случајеви појаве афричке куге свиња код домаћих и дивљих свиња.

Афричка куга свиња је у Србији утврђена у августу и септембру 2019.године у неколико случајева код домаћих свиња, који су одјављени у децембру 2019.године.

У Републици Српској је због појаве опасности од уноса вируса афричке свињске куге у 2019.години формиран Републички кризни ценатар за контролу афричке куге свиња, а на подручју града Градишка је формиран Локални кризни центар за контролу афричке куге свиња, те је подјељен информативни материјал о афричкој куги свиња власницима и држаоцима свиња и Ловачким удружењима, односно корисницима ловишта путем ветеринарских организација и предсједника Савјета мјесних заједница.

Подсјећамо да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске 21. августа 2019. године донијело Наредбу о мјерама за спрјечавање појаве и рано откривање уноса вируса афричке куге свиња („Службени гласник Републике Српске“, број 70/19) којом су утврђене мјере ради спрјечавања појаве и раног откривања уноса вируса афричке куге свиња на територији Републике Српске, а можете је погледати на интернет странци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

С обзиром на настављено ширење афричке куге свиња у Европи и појаву у популацији дивљих свиња у Србији упозоравамо власнике и држаоце животиња и кориснике ловишта да су обавезни пријавити у ветеринарску организацију или ветеринарском инспектору сваку угинулу домаћу и дивљу свињу, као и остатке угинулих дивљих свиња и спроводити и друге мјере утврђене у горе наведеној Наредби.

Према процјени Европске агенције за сигурност хране (EFSA) рано откривање је кључно за сузбијање болести афричке куге свиња.

За више информација контактирајте свог ветеринара.