ГРАДОНАЧЕЛНИК ДАРОВАО ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ У ГРАДИШЦИ

Post Date: 03/01/2020

ГРАДОНАЧЕЛНИК ДАРОВАО ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ У ГРАДИШЦИ

Градоначелник Градишке Зоран Аџић даровао је данас мајку прворођене бебe у 2020. години у породилишту градишке Болнице, Душану Скендерија из Лакташа која је јуче 2. јануара у 18 часова и 25 минута на свијет донијела здравог дјечака Митра.

„Жељели би да имамо што већи број новорођенчади на простору града Градишке и Републике Српске, то је интерес нашег опстанка на овом простору“, рекао је градоначелник Аџић и додао да Градска управа у оквиру својих могућности помаже пронаталитетну политику.

Градоначелник је навео да је за пронаталитетну политику у 2020. години издвојено 80.000 КМ, да поклон  за свако новорођенче износи 200 КМ и да су планиране и друге активности попут Конференције беба, помоћи за вантјелесну оплодњу, подршка породицама са четворо и више дјеце с циљем повећања броја дјеце. Градоначелник је породиљи Скендерија уручио честитку у износу од 1.000 КМ.

Млада мајка Душана која је на свијет природним путем донијела дјечака Митра тешког 3,75 килограма, дугачког 53 центиметра каже да се добро осјећа.

„Ово ми је прва беба, осјећам се прелијепо, све је прошло како треба“, рекла је двадесетрогодишња Скендерија и истакла да планира још дјеце.

Начелник Одјељења гинекологије и акушерства у градишкој Болници, доктор Дејан Гвозден рекао је да је у Градишци у 2019. години рођено 577 беба, а у 2018. години била су 584 порода.

„Можемо рећи да је број порода на истом нивоу с тим да у протекле двије године ипак постоји тенденција пораста порода“, навео је Гвозден и додао да осим породиља из Градишке у Градишку долазе и труднице из Козарске Дубице, Српца, а у посљедње вријеме је све већи број трудница из Лакташа, Прњавора и мањи број из Костајнице, Приједора и Новог Града.

У 2020. години у Градишци су до сада рођене три бебе, а како кажу у породилишту јануар и фебруар су мјесеци кад се највише у току године роди дјеце.