ОД АПРИЛА ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАВАЊЕ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА У ГРАДИШЦИ И БАЊАЛУЦИ

Post Date: 21/01/2020

ОД АПРИЛА ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАВАЊЕ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА У ГРАДИШЦИ И БАЊАЛУЦИ

Интегрисани систем за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској, који би требало да буде оперативан од априла, представљен је данас у Бањалуци представницима републичких институција и градова Бањалука и Градишка, који су дио пилот-пројекта превођења ових дозвола у електронску форму.
Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да електронско издавање грађевинских дозвола у пракси значи да инвеститор, физичко или правно лице са свог мобилног телефона из било којег дијела земље или свијета може да поднесе захтјев за дозволу.
Електронска дозвола подразумијева да у електронској форми буде сва документација и инвеститор неће морати да хода и прикупља одређене сагласности, већ је то обавеза ревидента”, појаснила је министарка Голић.
Министарка Голић је рекла да ће поступак издавања електронске грађевинске дозволе на неки начин зависити од Републичке управе за геодетско-имовинске послове /РУГИП/, који ће морати да у дигиталној форми има комплетну власничку структуру.
Шеф пројекта мора имати чисту власничку структуру јер је то основни и главни поредуслов да би неко могао добити грађевинску дозволу”, истакла је Голићева.
Она је рекла да је ово један од сегмената реформе јавне управе у оквиру Пројекта побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу /LIFE/, који финансира Влада Велике Британије.
Ресорном министарству и Влади Српске поклоњен је софтвер за електронско издавање грађевинских дозвола и ми смо већ почели са тестном фазом пројекта, а у пилот-пројекат су укључени градови Бањалука и Градишка”, истакла је министарка Голић.
Голићева је напоменула да због електронског издавања грађевинских дозвола треба да заживи електронски потпис, те да Министарство за високо образовање, научно-технолошки развој и информационо друштво Српске увелико ради на доношењу подзаконских аката за избор сертификационог тијела за успостављање електронског потписа.
Почетак ове одредбе неће бити императив за све локалне заједнице – биће на добровољној основи како бисмо, као и земље у окружењу, омогућили грађанима да грађевинску дозволу више немају у папирној форми”, указала је Голићева.
Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је издавање електронских грађевинских дозвола корак напријед у поступку превођења издавања грађевинских дозвола из папирне у електронску форму.
Налазимо се у тестној фази и очекујемо да ће у наредна три до четири мјесеца у потпуности бити инсталирани софтвери и да ће ова услуга већ у априлу бити широко доступна за све подносиоце”, истакао је Радојичић и подсјетио да је град Бањалука прије двије године увео једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола, што добро функционише и највећи број грађана користи ту могућност.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да ће електронско издавање грађевинских дозвола имати велики значај за грађане и привреднике, који више неће бити таоци административних процедура.
Мислим да ћемо кроз ову тестну фазу овладати свим процедурама и да ћемо од 1. априла кренути у процес електронског издавања грађевинских дозвола”, истакао је Аџић и подсјетио да је Градишка крајем 2017. године усвојила једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола.
Први секретар Амбасаде Велике Британије у БиХ Alfred Le Prevost рекао је да су пројектом “LIFE” спроведене структуралне реформе на локалном и на ентитетском нивоу ради пружања брже, јефтиније и квалитетније услуге привредницима и грађанима у БиХ.
Локалне заједнице које су спровеле препоруке овог пројеката направиле су уштеде од 5,9 милиона КМ годишње за своје привреднике и грађане усљед смањења такса и накнада, те скраћења времена за обраду захтјева”, истакао је Тревост.
Он је рекао да је, са друге стране, у периоду од три и по године, колико се пројекат “LIFE” спроводи, управо у тим срединама потврђено 57 милиона КМ нових инвестиција и отварање 329 нових радних мјеста, док су укупни приходи ових општина и градова, без обзира на смањење такса и накнада, били у порасту.
Презентацију интегрисаног система за електронско издавање дозвола у грађевинарству организовало је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у сарадњи са Међународном финансијском корпорацијом /IFC/, чланицом Групације Свјетске банке.
Успостављање Интегрисаног система за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Српској дио је заједничких напора Министарства, надлежних органа и тијела Српске, те градова Бањалука и Градишка, који се спроводе уз техничку помоћ IFC-а.