POSTAVLJENI KONTEJNERI ZA TEKSTIL, GARDEROBU I OBUĆU

Post Date: 18/11/2019

POSTAVLJENI KONTEJNERI ZA TEKSTIL, GARDEROBU I OBUĆU

Ukoliko se građani Gradiške žele riješiti tekstila, tekstilne odjeće i obuće koju zbog pohabanosti više nije moguće nositi, ili ako ga žele reciklirati ili pokloniti, jer ne žele da ovakav otpad završi u miješanom komunalnom otpadu sada imaju mogućnost odlaganja ove vrste otpada u kontejnere za ovu namjenu.

Gradska uprava Gradiška u saradnji sa K.P. ”Gradska čistoća” a.d. Gradiška poslove zbrinjavanja gradskog komunalnog otpada vrši već duži niz godina, odvozom otpada na regionalnu sanitarnu deponiju u Ramićima. Poslove reciklaže i ponovne upotrebe otpada K.P. ”Gradska čistoća” vrši za nekoliko kategorija otpada, u kojoj nije kategorija tekstila odnosno odjeće i obuće.

Mogućnosti prikupljanja i recikliranja ove vrste otpada omogućena je saradnjom Gradske uprave sa UG ”Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke, gdje se građanima Gradiške daje mogućnost da se na ekološki osvješten način riješe tekstilnog i garederobnog otpada, te tako i učine dobro djelo.

UG ”Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke postoji od 2005. godine i bavi se humanitarnim radom. U proteklim godinama radili su na većem brojem humanitarnih projekata, a sakupljanjem, sortiranjem i recikliranjem tekstilnog otpada i njegovim plasiranjem na tržište jeftinih teksitlnih proizvoda, ostvaruju profit organizaciji koji se dalje koristi za finansiranje javne kuhinje ”Obrok ljubavi” namjenjen ugroženim licima. Tačnije, nakon što se odjeća koja se može nositi dodjeli korisnicima iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva, ostatak tekstilnog otpada se koristi za proizvodnju industrijskih krpica koje se baliraju i plasiraju na tržište mašinske industrije.

Po stavovima ove organizacije, barem 50% tekstilnog otpada je otpad pogodan za recikliranje i ima široke mogućnosti ponovne primjene. Kao i druge vrste otpada i tekstil zauzima prostor na našim deponijama, te svojim razlaganjem dovodi do povećanja gasova staklene bašte, što je problem koji je Gradska uprava Gradiška prepoznala i prihvatila sa željom da na području grada bude riješen.