ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО РАДОВЕ У АГРОЗОНИ У НОВОЈ ТОПОЛИ

Post Date: 09/10/2019

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО РАДОВЕ У АГРОЗОНИ У НОВОЈ ТОПОЛИ

Данас је градоначелник Зоран Аџић обишао инфраструктурне радове у Агроиндустријској зони у Новој Тополи и том приликом истакао да је жеља градске управе да привредна зона у Новој Тополи буде једна од репрезентативних привредних зона, не само на подручју Градишке, већ и у читавој Републици Српској и БиХ.

Градоначелник је навео да су у протекле двије и по године уложена значајна средства у уређење простора Агрозоне гдје домаћи и инострани партнери могу да реализују своје пројекте с циљем развијања привреде града Градишке и отварања нових радних мјеста.

Он је подсјетио да су значајна средства издвојена из градског буџета, уз донаторска средства међународних организација и УНДП-а који је препознао потенцијал привредне зоне у Новој Тополи и обезбједио око 1.2 милиона КМ за изградњу оборинске канализације на простору зоне.

„Исто тако је УСАИД препознао значај  Агрозоне и обезбједио грант средства за пречишћавање и одводњу оборинске и канализационе воде који системски може да покрива читав простор Нове Тополе и околних мјесних заједница“, рекао је Аџић и навео да су значајна средства уложена у изградњу водоводне и канализационе мреже, оборинске канализације и у изградњу путне инфраструктуре.

Аџић је нагласио да су у току интензивни радови на припремању саобраћајница које ће у првој фази бити асфалтиране слојем од 9 цм након чега је предвиђено завршно асфалтирање и постављање тротоара.

„Циљ нам је да то буде привредна зона гдје ће бити отворен простор за све парцеле и инвеститоре који су заинтересовани  да улажу на овом простору“, навео је Аџић и нагласио да је у Агрозону до сада укупно уложено око 4,5 милиона КМ.

Он је подсјетио да су потписали уговор са извођачем инфрастуктурних радова вриједности 5,5 милиона КМ, од чега ће ове године бити активирано око 2 970 000 КМ за завршетак канализационе мреже, оборинске канализације и изградњу саобраћајница.

Аџић је истакао да ће према томе до краја године бити уложено око 6 000 000 КМ на простору Агрозоне, док ће идуће године бити уложена преостала 2 500 000 КМ за завршетак асфалтирања саобраћајница.

„Грађевински објекти се раде, а то је у великој мјери и захваљујући раду Административне службе Града Градишка која је једна од ријетких у БиХ која може у року од седам дана да изда локацијске услове, за пет дана грађевинску, а за 15 дана употребну дозволу“, рекао је Аџић и додао да је у Агрозони у Новој Тополи тренутно запослено око 500 радника, да се до краја године очекује запошљавање 800 радника, а до прве половине идуће године више од 1 000 запослених.

Говорећи о потребама привреде Аџић је истакао да је стратешка инвестиција у Агрозони долазак компаније која би се бавила откупом и прерадом пољопривредних производа што би било од великог значаја за читаво Лијевче поље и Поткозарје.

Шеф градилишта у Агроиндустријској зони Нова Топола Жељко Кољанчић рекао је да је у завршној фази неколико инфраструктурних пројеката у вези радова на канализацији.

„Радови се одвијају предвиђеном динамиком. Насипамо саобраћајнице и припремамо за асфалт. Један пројекат у вези оборинске канализације ће бити завршен до краја октобра, док ће остали радови бити настављени и наредне године“, навео је Кољанчић.