ОДРЖАН XVII МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА

Post Date: 16/09/2019

ОДРЖАН XVII МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА

У оквиру манифестације „Градишка јесен 2019“,  у петак и суботу, 13. и 14. септембра одржан је XVII Међународни фестивал фолклора.

Прве фестивалске вечери на љетној позорници Културног центра одржано је Вече традиционалне и етно пјесме.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи Града Градишка Давор Глишић, отварајући вече традиционалне и етно пјесме  истакао је да су културно-умјетничка друштва чувари нашег културног наслеђа и додао да Град Градишка за културу издваја значајна средства и подржава све културне манифестације на подручју Града.

Пред публиком у Градишци наступила је Пјевачка група ”Искре” из Зенице, мушка и женска пјевачка група Радничког културно-умјетничког друштва ”Пелагић” из Бања Луке, мушка пјевачка група КУД-а ”Ђока Павловић”, Поште Србије из Београда, три пјевачке групе КУД-а “Коловит” и солиста Невена Чиплек из Лепосавића са Косова и Метохије. Елвира Берган из Пјевачке групе ”Искре” која дјелује у саставу “Босниа фолка” из Зенице,  истакла је да његују босанскохерцеговачку традицију. Постоје пола године, а  тренутно имају 12 чланица.

Традиционалним пјесмама са Косова и Метохије, “Ајде Јано”, “Косовски божур” и “Сеја брата на вечеру звала” публици се представила Невена Чиплек из Лепосавића и изразила задовољство што има прилику поново наступати на овом фестивалу.

Предсједник КУД-а “Коловит”, Мирко Борјановић, истакао је да је другог дана фестивала у 18 часова одржан дефиле учесника, а у 19 часова и 30 минута концерт гостујућих ансамбала из Србије, ФБиХ и Републике Срспке, док је у понедјељак, 16.септембра одржана традиционална радионица за дјецу предшколског узраста.