Aktivnosti projekta „Development through Digital Inovative HUBs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor” teku po planu

Post Date: 26/08/2021

Aktivnosti projekta „Development through Digital Inovative HUBs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor” teku po planu

Projektne aktivnosti kod Vodećeg partnera na ovom projektu Grad Gradiška se odvijaju po planu. Uskoro se očekuje završetak adaptacije prostora budućeg Digitalnog Inovativnog HUB-a koji se nalazi na četvrtom spratu „Crvene zgrade“. Informatička oprema za buduće start-upove, freelancer-e i sve druge zainteresovane strane je stigla, a javna nabavka za namještaj je sprovedena, rekao je koordinator projekta Nemanja Davidović.

Nakon otvaranja budućeg HUB-a 078 u Gradišci planirane su i besplatne sertifikovane edukacije iz programskih Jezika Java i Phyton. Na vrijeme će biti javni poziv za prijavu, kako bi svi zainteresovani mogli da prođu besplatne edukacije.

U narednom periodu očekuje se potpuno opremanje Digitalnih HUB-ova ne samo u Gradišci nego i kod ostalih projektnih partnera. U planu je da se održi zajednički sastanak projektnih timova kao i studijsko putovanje na koje će otići PP4 Opština Kotor. Putovanje PP4 Opštine Kotor je planirano za 9 mjesec u Pariz na  I-Expo and Intelligence Forum.

Projekat se finansira sredstvima Evropske Unije, odnsono putem Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Implementacija projekta, započeta je 01.08.2020. godine i trajaće do 31.07.2022 godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.487.795,35 EUR od čega gradu Gradiška pripada budžet od 290.530, 96 EUR. Evropskaunija obezbjedila je 85 % sredstava, dok je preostalih 15% obaveza partnera.