У ГРАДИШЦИ ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ПРЕДСЈЕДНИШТВА СОГРС

Post Date: 18/06/2020

У ГРАДИШЦИ ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ПРЕДСЈЕДНИШТВА СОГРС

Данас је у Градишци одржана сједница Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске.

Генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске Ацо Пантић рекао је да је заједнички проблем за све локалне заједнице у Републици Српској драстичан пад прихода по основу ПДВ-а, због чега ће Предсједништво Савеза општина и градова упутити иницијативу и приједлог Влади Републике Српске да бар дијелом покрије буџетске губитке локалних заједница, за април и мај.

Генерални секретар СОГРС је на сједници Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске о економском утицају епидемије ковид-19 на буџете јединица локалне самоуправе, рекао да је епидемија негативо утицала на све локалне заједнице, а посебно на неразвијене и изразито неразвијене општине, код којих је учешће ПДВ-а у укупним буџетским приходима знатно веће у односу на развијене општине и градове.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је да је Савез општина и градова дугогодишњи стратешки партнер ресорног Министарства и да се нада да ће тако бити и убудуће.

“План је да, заједно са сарадницима, обиђем све општине и градове у Српској, јер желим да се упознам са специфичностима сваке локалне заједнице и њиховим потребама, те да покушамо да заједно изнађемо што боља и квалитетнија рјешења”, додала је министарка Јујић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да Савез општина и градова активно ради на проналажењу рјешења за санирање посљедица епидемије вируса корона на буџете локалних заједница, које морају да испуњавају обавезе према социјалним категоријама и буџетским корисницима.

“Мислим да ће Влада Републике Српске брзо ријешити овај проблем и да ће то много значити локалним управама, да наставе са континуитетом измиривања свих финансијских обавеза, а на локалним властима је да покушају да нађу нове модалитете да привлаче инвеститоре и у овим тешким временима. Став Градске управе Градишка је да не желимо да обуставимо реализацију ниједног инфраструктурног пројекта, јер је и то један од начина изласка из постојеће финансијске ситуације”, рекао је градоначелник Аџић.

Градоначелник је навео да је Штаб за ванредне ситуације града Градишка донио одлуке да привредне субјекте ослободи свих давања везаних за закуп градских пословних простора и површина, за мјесеце током којих нису пословали, те да не наплаћује боравак у вртићима за период обуставе рада, што је довело до умањења прихода у градском буџету за око 150.000 КМ.

Начелник Одјељења за финансије града Бањалука Божана Шљивар навела је да је у 2019. години остварен суфицит у градском буџету, што ће сигурно помоћи у превазилажењу проблема који су настали због епидемије вируса корона.

“Значајан је пад градских буџетских прихода у првом кварталу ове године, што је настављено у мају и јуну. Са данашњим даном имамо око 13 милиона КМ мање у градској каси, што је велики износ, а остварено је око 85 одсто планираних буџетских прихода”, навела је начелница Одјељења за финансије града Бањалука.

Она је истакла да је из наведених разлога прије уобичајеног времена одлучено да се иде у ребаланс буџета, те да је оно што издваја Бањалуку то што упркос смањењу прихода није смањила буџетски оквир.

“Одлучили смо да искористимо могућност додатног задужења. Јуче је објављен Јавни позив за упис треће емисије обвезница града Бањалука, за 15 капиталних пројеката вриједности 12 милиона КМ”, додала је она.

Начелник општине Пелагићево Симо Стакић рекао је да су изразито неразвијене општине у Републици Српској оствариле тек око 40 до 45 одсто планираних буџетских прихода, због чега је овим општинама највише потребна финансијска подршка Владе Републике Српске.

Чланови Предсједништва Савеза општина и градова разматрали су и иницијативу Министарства просвјете и културе у вези са предшколским васпитањем и образовањем, те иницијативу Министарства привреде и предузетништва у вези са слободним производним просторима у Републици Српској.

Помоћник министра просвјете и културе Наташа Цвијановић рекла је да је иницијатива ресорног Министарства везана за чињеницу да у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама нема предшколских установа, због чега је донесена одлука да се у основним школама у овим локалним заједницама створи могућност да се формирају предшколске установе.

Она је подсјетила да је о измјенама Закона у предшколском васпитању и образовању Републике Српске јуче расправљала и Народна скупштина Републике Српске, те да је Стратегијом предшколског васпитања и образовања за период 2016-2021. година планирано повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем, са садашњих 25 на 30 одсто.

Сједници Предсједништва Савеза општина и градова у Градишци присуствовали су начелници и градоначелници и њихови представници из 19 једница локалне самоуправе у Републици Српској.