Представници 17 локалних заједница: Сарадња и међусобно повјерење кључни за изградњу бољег друштва

Post Date: 01/03/2024

Представници 17 локалних заједница: Сарадња и међусобно повјерење кључни за изградњу бољег друштва

У Теслићу је 21. Фебруара одржан други сусрет градоначелника и представника/ца опћина/општина/градова и представника/ца Европске уније у БиХ (ЕУ), Уједињених нација у БиХ (УН), Организације за европску сигурност и сарадњу (OSCE), Мисије у БиХ и Вијећа Европе – Уред у Сарајеву под називом „Повјерење и кохезија као јавно добро: улога локалних власти“ на којем је учестовао Дарко Врховац, као представник Града Градишка.

Ово је била прилика за разговор о заједничким напорима и активностима представника локалних самоуправа и међународних организација ка унапређењу повјерења и кохезије у Босни и Херцеговини. Разговарано је и о тренутним и новим начинима побољшања сарадње унутар и међу заједницама, а представљени су и заједнички закључци и препоруке који ће бити у фокусу заговарачких напора представника међународних организација према вишим нивоима власти.
Присутнима се на отварању догађаја обратио начелник општине Теслић, Милан Миличевић: “Велико ми је задовољство што сам данас у улози домаћина. Наш пројекат треба да пошаље једну позитивну поруку и искуства која ми имамо из наших међусобних односа, када су у питању сарадња, кохезија, будућност БиХ и уважавање свих у једној земљи у интересу бољег и квалитетнијег заједничког живота”, истакнуо је Миличевић.
Ingrid Macdonald, резидентна координаторица УН у БиХ, нагласила је да се ради о импресивном скупу који мотивише да би се даље радило на унапређењу повјерења.
“Добра или лоша управа се често највише осјети што је ближе свакодневном животу – локална управа стога много значи људима. Међутим, како бисмо побољшали управу, јачање друштвене кохезије између и унутар заједница је кључно. Неки од вас су најдуже на позицији представника локалних власти широм Босне и Херцеговине, те градећи мостове, а не раздвајајући, имате моћ да направите стварну, позитивну промјену у животима људи”, изјавила је Macdonald, обраћајући се учесницима овог састанка.
Додала је и да је пут ка позитивном и одрживом миру, те пут ка Европској унији коју БиХ жели, упркос изазовима, обиљежен храброшћу, отпорношћу, одлучношћу, гђе чак најмање акције могу допринијети промјенама, а које се свакодневно виде унутар локалних заједница.

Шеф Делегације Европске уније и специјални представник Европске уније у Босни и Херцеговини, велепосланик Johann Sattler, похвалио је присутне градоначелнике који су укључени у пројект Можемо боље за њихов рад на изградњи повјерења у кохезије.
“Међусобно разумијевање међу заједницама, емпатија и повјерење неопходни су за бољу будућност БиХ. Није једноставно због наслијеђа прошлости које дијеле. Драго ми је постоје градоначелници и заједнице који су вољни радити на јачању кохезије у и између заједница. ЕУ, заједно с УН-ом, Вијећем Европе и ОSCE-ом поносно ради на промицању окружења погодног за помирење”, рекао је Sattler.
Према његовим ријечима, важан дио пројекта је да се чује мишљење представника локалних заједница о даљем наставку рада и на који начин им се може помоћи да би пројекат био још бољи.
Према ријечима Бојане Урумове, шефице уреда Вијећа Европе у Сарајеву, поменути пројекат јача везе и сарадњу локалних заједница.
“Чињеница је да су саме заједнице тражиле активније учешће у пројекту. То долази од самих локалних управа које схватају да то може бити корисно за њихове грађане. То показује и праве потребе на које реагује пројекат “Можемо боље”. Ја сам већ споменула и организације цивилног друштва, чији глас желимо и даље да проносимо. То су оне организације које раде на изградњи мира и надамо се да њихове гласове можемо да проширимо и помогнемо да се чују боље, како бисмо имали веће политичко учешће и прихватање рада тих организација”, рекла је Урумова.
Пројекат “Можемо боље” донио је значајне резултате и наставићемо да пружамо подршку локалним самоуправама на све могуће начине, изјавио је Thomas Busch, замјеник шефа Мисије ОSCE-а у Босни и Херцеговини.
“Знамо сви да БиХ није најједноставнија земља, али чини се да ви желите да радите у корист ваших заједница и ваших општина и то сматрам врло инспирирајућим. Заправо, ви предводите бројне друге људе из својих заједница – активисте, невладине организације које сарађују са вама и побољшавају ситуацију”, додао је Busch.
Закљчци сусрета наглашавају важност рада на сарадњи унутар и између заједница на свим питањима важним за живот грађана, те потреби за снажнијим економским растом и развојем, који би у потпуности могли да неутралишу било које облике тензија.
Такође, наглашено је потреба за изградњом праведнијег друштва, у којем велику улогу имају правосудне институције, али и организације цивилног друштва.
Сусрет је организован у оквиру пројекта „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“ који финансира Служба за инструменте вањске политике Европске уније у оквиру Инструмента за сусједство, развој и међународну сарадњу, а заједно проводе Европска унија у БиХ, Уједињене нације у БиХ, Мисија ОSCE-а у БиХ и Вијеће Европе – Уред у Сарајеву.