ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЈЕЛУ СРЕДСТАВА ИЗ ПРОГРАМА ПОДРШКЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ ЗА 2021.ГОДИНУ

Post Date: 15/09/2021

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЈЕЛУ СРЕДСТАВА ИЗ ПРОГРАМА ПОДРШКЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ ЗА 2021.ГОДИНУ

Ј А В Н И  П О З И В

за додјелу средстава из Програма подршке предузетништву за 2021.годину

  

  1. Основне информације

Предмет овог јавног позива је додјела подстицајних средстава предузетнику (кориснику) који послује у оквиру области прерађивачке индустрије и информационо-комуникационих технологија, а у складу са Правилником о поступку додјеле подстицаја из Програма подршке предузетништву за 2021. годину.

Подстицајна средства ће се додјељивати као безповратна средства за суфинансирање набавке нових или кориштених производних машина или опреме, по принципу рефундације средстава.

Укупна висина бесповратних финансијских средстава за подршку предузетницима износи 220,000.00 КМ.

Средства из Програма  додјељују се као подстицаји за набавку нових или кориштених производних машина или опреме у текућој години, а све у циљу унапређења пословног процеса кроз  увођење нових производних, пословних или побољшање постојећих линија, покретање нових предузетничких активности, отварање могућности за модернизацију и проширење дјелатности, као и очување постојићих и стварање услова за отварање нових радних мјеста и повећање укупног привредног раста и развоја предузетништва на територији града Градишка.

Додјељена средства не могу бити већа од 30% вриједности предмета набавке и не више од 10.000 КМ по кориснику. Набављене производне машине и опрема морају бити у складу са регистрованом дјелатношћу предузетника.

 

  1. Право ућешћа за додјелу подстицајних средстава

Право пријаве на Јавни позив има самостални предузетник који испуњава сљедеће опште услове:

1) да је регистрован као предузетник,

2) да има сједиште на подручју града Градишка,

3) да је регистрован код надлежног органа до 31.12.2020. године,

4) да има регистровану претежну дјелатност из подручја прерађивачке индустрије и информационо-комуникационих технологија,

5) да нема доспјелих, а неизмирених пореских обавеза закључно са 31.12.2020. године и

6) да активности са којим учествује у поступку додјеле подстицаја нису већ подржане из буџета Републике Српске или од стране другог даваоца бесповратних средстава.

На јавни позив не може се пријавити корисник који је код регистрационог органа у поступку привремене или трајне одјаве.

Корисник кojем су у 2019. гoдини исплaћeна средства из Програма подршке развоју предузетништва у граду Градишка за 2019. годину, приликом подношења пријаве доставља извјештај о доприносу подстицаја у повећању његове конкурентности (oбaвeза по угoвoру o дoдjeли бeспoврaтних срeдстaвa). У супротном, нема право на средства из Програма.

Приликом пријављивања на јавни позив корисник подноси сљедећу документацију:

  • Попуњен, потписан и печатом овјерен образац пријаве Прилогу 2.,
  • Фотокопија рјешење о регистрацији код надлежног органа,
  • Овјерена фотокопија личне карте предузетника,
  • Увјерење Пореске управе Републике Српске о измиреним пореским обавезама закључно са даном 31.12.2020. године (оригинал или овјерена фотокопија),
  • Финансијске извјештаје о пословању:

– Биланс стања и успјеха за 2020. годину који су овјерени од стране АПИФ-а, за самосталног предузетника који води пословне књиге по систему двојног књиговодства (копија),

– Пореске обрасце за 2019. и 2020. годину (Образац 1004 са прилогом на Обрасцу 1005 и/или 1006) или образац 1007, који су овјерени од стране Пореске управе Републике Српске, ако је корисник самостални предузетник који не води пословне књиге по систему двојног књиговодства (оригинал или овјерене фотокопије),

  • Извjeштaj o брojу зaпoслeних рaдникa којег издаје Пореска управа Републике Српске (зa субjeктe кojи нeмajу двojнo књигoвoдствo),
  • Потврда о ликвидности транскационог рачуна у банци (оригинал или овјерена фотокопија);
  • Изјаве које се дају под пуном моралном, материјалном и кривичном одговорношћу о:
  • повезаним лицима и
  • некоришћењу бесповратних средстава у текућој години из других извора по истом основу;

Обрасци изјава се налазе у Прилогу 5.

  • Докази о трошковима који су предмет подстицаја (оригинали или овјерене копије рачуна или предрачуна);

Документа достављена на страном језику достављају се са преводом на српски језик  овјерена од старне  судског тумача.

 

  1. Поступак додјеле средстава

Начин, услови, критерији, поступак додјеле средстава и обавезе корисника прописани су Правилником о поступку додјеле подстицајних средстава из Програма подршке предузетништву  за 2021 годину („Службени гласник града Градишка“, број 14/21). Правилник се може преузети на интернет страници www.gradgradiska.com.

 

  1. Објава Јавног позива

Јавни позив ће се објавити на огласној табли и интернет страници Града Градишка www.gradgradiska.com и у средствима јавног информисања.

 

  1. Начин подношења пријаве

 Пријава се подноси на прописаним обрасцима, који се налазе у Прилогу 1 овог јавног позива, који чини његов саставни дио. Обрасци пријаве садрже списак пратеће документације и доступни су у шалтер сали (шалтер број 7) и на интернет страници Града Градишка www.gradgradiska.com.

Корисник подноси пријаву са пратећом документацијом у затвореној коверти лично у канцеларији 7 Градске управе града Градишка или поштом на адресу: Град Градишка, Видовданска 1А, 78400 Градишка.

На коверти је потребно навести пословно име и адресу подносиоца пријаве и нагласити „НЕ ОТВАРАТИ – ПРИЈАВА НА ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЈЕЛУ СРЕДСТАВА ИЗ ПРОГРАМА ПОДРШКЕ  ПРЕДУЗЕТНИШТВУ  ЗА 2021. ГОДИНУ“.

Непотпуне и неблаговремене пријаве се неће узимати у разматрање. Комисија може затражити оригинал документа на увид у случају када су достављене копије, као и додатну документацију односно доказе о утрошку средстава.

Корисник бесповратних финансијских средстава не може поднијети документацију за исплату средстава са измјењеним елементима који се односе на основно средство и добављача  од кога се купује основно средство у односу на документацију коју је доставио у пријави.

 

  1. Рок за подношење пријава

У обзир ће се узимати пријаве које се заприме најкасније 30 дана од дана објављивања јавног позива у средствима јавног информисања. Јавни позив ће бити објављен на веб сајту и огласној табли града Градишка.

Ако јавни позив не буде објављен истовремено, рок ће се рачунати од дана посљедњег објављивања.

 

  1. Остале напомене

 Додатне информације могу се добити на телефоне 051/810-341 и 051/810-330.

 

  1. Документи за преузимање