КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ОДЛУКЕ ОКРУЖНОГ СУДА У БАЊАЛУЦИ ВЕЗАНО ЗА ДОДЈЕЛУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА

Post Date: 04/07/2024

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ОДЛУКЕ ОКРУЖНОГ СУДА У БАЊАЛУЦИ ВЕЗАНО ЗА ДОДЈЕЛУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА

Поводом Одлука Окружног суда у Бањалуци, којима је поништено 25 Одлука Скупштине града Градишка о давању у закуп 414 хектара пољопривредног земљишта на подручју града Градишке, данас је у Градској управи градоначелник Градишке Зоран Аџић одржао конференцију за медије.

Поред градоначелника Зорана Аџића на конференцији су говорили и правни заступник Града Градишка адвокат Александар Сајић и пољопривредни произвођач из Церовљана Илија Николић.

Овим поводом градоначелник је истакао да је Град Градишка на доношење оваквих Одлука Окружног суда у Бањалуци реаговао подношењем захтјева Врховном суду за њиховим преиспитивањем, као и подношењем кривичних пријава против предсједнице Управног одјељења Окружног суда Бањалука Мире Дошеновић и Н.Н. лица и апелацијом Високом судском и тужилачком савјету за преиспитивањем рада судија.

Градоначелник  је подсјетио да је ријеч о пресудама на основу 25 од 27 тужби фирме „Агроекспорт компани“ из Градишке, којој је концесиони уговор са Владом Републике Српске на предметно земљиште истекао у септембру 2022. године,  те нагласио да су Градска управа и Скупштина Града Градишка све процедуре за додјелу пољопривредног земљишта у закуп и Јавни позив спровели у складу са законским одредбама, Правилником о додјели пољопривредног земљишта у државној својини у закуп пољопривредним произвођачима, те уз сагласност и стални контакт са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Правобранилаштвом Републике Српске.

Градоначелник је рекао да је након завршеног првог Јавног позива, уговоре о закупу око 3.600 хектара земљишта, потписало 259 пољопривредника, који се баве производњом хране за даљу пољопривредну производњу, а да се један дио односи на парцеле које су биле под концесионим уговором, који је истекао и које наведена фирма није обрађивала седам година. Он је рекао да се осјећа поносним због великог броја пољопривредника који су потписали Уговоре о закупу по првом Јавном позиву који је био законит и транспарентан, додавши да о озбиљности приступа овој процедури говори и чињеница да је од објављивања Јавног позива до коначног увођења у посјед протекао период од годину дана.

Градоначелник је нагласио да се Град Градишка опредјелио за објаву овог Јавног позива како би се градишким пољопривредницима осигурали услови за заокружену пољопривредну производњу с циљем да имају самостална економски одржива газдинства, додавши да се у појединим газдинствима три и чак четири генерације баве пољопривредном производњом. Он је истакао да је Град Градишка у жељи да подржи градишке пољопривредне произвођаче, који нису добили пољопривредно земљиште у првом Јавном позиву, покренуо активности на другом Јавном позиву за додјелу додатних 1330 хектара земљишта.

Према градоначелниковим ријечима фирма „Агроекспорт компани“ није ни могла да поднесе тужбу против Скупштине града, јер ни на који начин није учествовала и конкурисала за додјелу земљишта, те да је због сумње на незаконит утицај код доношења пресуда поднесена кривична  пријава против предсједнице Управног одјељења Окружног суда Бањалука. Он је појаснио да је Окружни суд у Бањалуци умјесто да одбаци такву тужбу, исту вратио на допуну, што је умјесто 30 дана трајало неколико мјесеци.

Осврћући се на горе наведено градоначелник је поручио да ће Град Градишка, због градишких пољопривредних произвођача и опстанка њихових пољопривредних газдинстава, истрајати до краја те је упутио апел судовима да раде у складу са законом.

Правни заступник Града Градишка, адвокат Александар Сајић рекао је да је предсједница Управног одјељења Окружног суда Бањалука 19. априла ове године потписала Правно схватање према којем треба усвојити све тужбене захтјеве фирме „Агроекспорт компани“, што је прихватило свих седам судија који су донијели идентичне одлуке. Адвокат Сајић је истакао да је то чист примјер утицаја на судије и да су кршене и друге процедуре везане за поступак. Он је додао да пољопривредници који су добили наведено земљиште у закуп неће сносити никакве посљедице и могу  да обрађују земљиште до окончања поступка.

Пољопривредник из Церовљана Илија Николић рекао је да је земљиште, које је добио у закуп, важно за опстанак његовог пољопривредног газдинства и даљи развој, као и за сва мала и средња пољопривредна газдинства која су такође добила спорне парцеле. „Уколико останемо без тих парцела бићемо принуђени да идемо у иностранство, а земљу нека онда обрађују судије“, закључио је Николић.