ПОТПИСАН УГОВОР ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА „РАЗВОЈ ВОДОВОДНОГ СИСТЕМА У ГРАДУ ГРАДИШКА“

Post Date: 11/06/2024

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА „РАЗВОЈ ВОДОВОДНОГ СИСТЕМА У ГРАДУ ГРАДИШКА“

У просторијама Града Градишка данас су градоначелник Градишке Зоран Аџић и директор предузећа „Хидро-коп“ д.о.о. Бања Лука Радислав Бабић потписали Уговор о реализацији друге фазе  WATSAN  пројекта „Развој водоводног система у граду Градишка“.

Градоначелник Зоран Аџић је истакао да је пројектом WATSAN 2 предвиђена изградња примарног водоводног система у дужини од око 24 километра у правцу Лијевча поља. За потребе реализације наведеног пројекта Град Градишка је обезбиједио пројектно-техничку документацију и грађевинску дозволу, те је ријешио имовинско-правне односе. Градоначелник је рекао да је вриједност ове фазе пројекта 10.6 милиона КМ, те да је рок за завршетак радова 18 мјесеци.

„Ради се о кредитним средствима на дужи временски период. Постоји могућност да, путем западнобалканског фонда, обезбиједимо грант средства која бисмо користили за реализацију друге и треће фазе пројекта“, истакао је градоначелник.

Градоначелник се осврнуо и на прву фазу пројекта WATSAN, нагласивши да је кроз исту 2018. године омогућено савремено управљање Комуналног предузећа „Водовод“ водоводним системом, кроз телеметрију, дигитализацију и свеобухватан мониторинг.

Овом приликом градоначелник је изразио захвалност Министарству финансија и Влади Републике Српске, те Европској инвестиционој банци, на подршци у реализацији овог капиталног пројекта, чијом ће имплементацијом бити омогућено снабдијевање питком водом у 12 мјесних заједница за 7000 нових потрошача.

„Кроз темељан приступ Градске управе и Комуналног предузећа „Водовод“ овом инфраструктурном питању, урађена је Стратегија водоснабдијевања на цјелокупном простору града Градишка и хидраулички модел водоснабдијевања овог простора.  Кроз међународни пројекат, завршавамо изградњу још једног бунара на водоизворишту, путем којег ћемо обезбиједити довољну количину воде за наредних тридесетак година“, додао је градоначелник Аџић.

Потписивању уговора о реализацији пројекта водоснабдијевања присуствовала је и помоћница министра финансија у Влади Републике Српске и предсједник Јединице за управљање пројектом „Водовод и канализација 2 РС“ Бојана Васиљевић Пољашевић.  Она је појаснила да је укупна вриједност пројекта 30 милиона евра, уз 50 одсто сопственог учешћа и 50 одсто средстава Европске инвестиционе банке.  „На корак смо да обезбиједимо и грантовска средства за ове капиталне инвестиције“, потврдила је помоћница министра финансија Бојана Васиљевић Пољашевић.