ОБИЉЕЖЕНА 32. ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Post Date: 12/06/2024

ОБИЉЕЖЕНА 32. ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Служењем помена и полагањем вијенаца и ружа на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, данас је обиљежена 32. годишњица формирања Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. пјешадијске бригаде Србобранске.

Ратни командант „Градишке бригаде“, генерал Бошко Гвозден рекао је да и данас, послије 32 године, колико је прошло од формирања бригаде, српски народ треба заштиту, сложност и јединство. Он је подсјетио да је Лака пјешадијска бригада Градишка формирана 12. јуна 1992. године и додао да, током ратних дејстава, није уступила ни педаљ брањене територије. Кроз бригаду, која је прошла најтежа ратишта широм Српске, прошло је 5. 000 бораца. У току ратних дејстава погинуло је 120, а рањено 347 бораца ове бригаде.

Припадник Србобранске бригаде мајор Горан Ћулум рекао је да је наша обавеза да се окупљамо и одајемо почаст свим погинулима, али још већа је обавеза да пренесемо истину о дешавањима млађим генерацијама. 19. пјешадијска бригада Србобранска формирана је 26. марта 1992. године, са 282 борца, да би тај број већ у јуну исте године порастао на близу 5.000. Он је подсјетио да је „Србобранска бригада“ бранила јужне границе Републике Српске и да је све борбене задатке успјешно извршила. У току рата погинуло је 328, а рањено 980 бораца ове бригаде.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да заједничко одавање помена погинулим борцима двије бригаде у Градишци говори о размјерама страдања српског живља током Одбрамбено-отаџбинског рата. Градоначелник је нагласио да је наша обавеза да његујемо културу сјећања, да бринемо о породицама погинулих бораца и да на мјесту гдје су уклесана имена погинулих бораца, искажемо јединство и дамо завјет да ћемо да чувамо и бранимо Републику Српску која је гарант нашег опстанка на овим просторима.

Поводом обиљежавања 32. годишњице оснивања Градишке и Србобранске бригаде, вијенце и цвијеће на Централно спомен-обиљежје положили су чланови породица погинулих бораца, делегације бригада, Града Градишка, Борачке организације Републике Српске, Градске борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског Република Српска пука, градских удружења проистеклих из Одбрамбено- отаџбинског рата, представници Народне скупштине, Вијећа народа Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те представници градских политичких организација