ГРАД ГРАДИШКА СПРЕМАН ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА ПРЕЧИШЋАВАЊА ОТПАДНИХ ВОДА

Post Date: 10/04/2024

ГРАД ГРАДИШКА СПРЕМАН ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА ПРЕЧИШЋАВАЊА ОТПАДНИХ ВОДА

Приликом посљедње посјете мађарског премијера Виктора Орбана Републици Српској, договорена је сарадња у реализацији и финансирању три пројекта, вриједности 140 милиона евра. Све пројекте финансира Влада Мађарске, а ријеч је о пројектима пречишћавања отпадних вода у Градишци, изградњи вјетроелектране „Хргуд“ и соларног парка „Требиње“.

Градоначелник Зоран Аџић је истакао да је пројекат пречишћавања отпадних вода у Градишци од велике важности, прије свега због заштите животне средине и значајан је не само за Градишку, већ и Републику Српску. Градоначелник је нагласио да је пројекат примјер  добре праксе и локалне управе, која заједно са својом Владом, зна да се избори за међународне пројекте. Он је појаснио да је усаглашено да Влада Мађарске са Владом Републике Српске дефинише начине реализације и финансирања.

„Ми смо већ имали сусрете са потенцијалним извођачима из Мађарске и разговарали о реализацији пројекта чија је вриједност око 32 милиона евра“, рекао је градоначелник и додао да Град има обавезу да прије тога изађе из пројекта са KfW банком, првобитним финансијером, након чега може започети реализацију истог са мађарским инвеститорима. Према градоначелниковим ријечима најбитније је да је Град спреман да настави реализацију пројекта за који је раније обезбијеђена техничка документација и грађевинска дозвола, те ријешени имовинско-правни односи.