ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА „КОЗАРАЧКО КОЛО“

Post Date: 17/04/2024

ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА „КОЗАРАЧКО КОЛО“

У оквиру обиљежавања Дана града и Дана побједе над фашизмом у Културном центру Градишка приређена је изложба и представљена књига „Бајка о чаробном колу“, аутора Дариа Дринића, теолога из Градишке.

Ријеч је о промоцији козарачког кола, симбола Козаре и Поткозарја. Врло је извјесно да ће се ово народно коло у наредне двије године наћи на UNESCO – овој листи нематеријалне културне баштине човјечанства. У оквиру овог пројекта, чији је носилац КУД „Коловит“ уз подршку више локалних и републичких установа и институција, реализоване су бројне активности на промоцији густог плетеног народног кола. Осим представљања књиге, бојанке и изложбе, раније је штампана поштанска маркица, те осликан мурал на тему козарачког кола, на фасади једне од стамбених зграда у центру Градишке.

Аутор књиге „Бајка о чаробном колу“ теолог Дарио Дринић рекао је да се козарачко коло данас још понегдје заигра те да га његују културно-умјетничка друштва.

„Да би  би било ближе времену у коме живимо и млађим генерацијама, одлучили смо са на оно што нико y региону није, да измаштамо бајку о настајању чувеног народног козарачког кола“, рекао је аутор књиге.

Он је истакао да се козарачко коло, нама најпознатије као насљеђе НОБ-а, везује за Козару и Поткозарје, али да је његов ген много дубљи у народима Балкана. „Koзарачко коло носи поруку о слободи која је универзална и најзначајнија порука нашег народа“, рекао је Дринић.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је промоција ове књиге једна у низу активности на припреми што квалитетнијег фајла за номинацију густог плетеног кола на UNESCO – ову листу нематеријалне културне баштине човјечанства.

Начелник Службе градоначелника Драгутин Ковачевић нагласио је значај свих активности на промоцији козарачког кола за листу нематеријалне културне баштине човјечанства, али и очување националног идентитета.

Носилац комплетног пројекта је Културно-умјетничко друштво „Коловит“, уз подршку Културног центра и Градске управе Градишка, те Министарства просвјете и културе и Музеја Републике Српске.