ОДРЖАНА ОБУКА ЗА КОРИШЋЕЊЕ ДИГИТАЛНЕ ПЛАТФОРМЕ d-Rural-AgroNET

Post Date: 22/03/2024

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА КОРИШЋЕЊЕ ДИГИТАЛНЕ ПЛАТФОРМЕ d-Rural-AgroNET

У оквиру пројекта d-Rural данас је у просторијама Града Градишке одржана обука за коришћење платформе d-Rural-AgroNET, која је развијена у сарадњи са компанијом „ДунавНет“ из Новог Сада.

Обуци су присуствовали заинтересовани пољопривредни произвођачи са подручја града Градишке. Ријеч је о савременој технологији за праћење параметара у пољопривредној производњи, путем мобилне апликације и инсталиране сензорне опреме.

Начелник Одјељења за развој и међународне пројекте Града Градишке Дарко Врховац подсјетио је да је сензорна опрема набављена за четири пољопривредника из области ратарства, воћарства, повртарства и живинарства,  који учествују и пилот пројекту d-Rural, те позвао и друге градишке пољопривреднике да се укључе у пројекат и уз помоћ дигиталне технологије унаприједе своју производњу.

„Коришћење дигиталне платформе бесплатно је за све пољопривредне произвођаче, а услов да буду корисници сервиса је да сами набаве опрему за очитавање параметара. Искуства пољопривредника из Војводине, који корите исту платформу, су веома добра јер су уштеде у производњи и до 30 одсто“, рекао је начелник Одјељења за развој и међународне пројекте.

Зоран Кецман који се бави узгојем живине и на чијој фарми је инсталирана опрема за праћење узгоја бројлера, рекао је да се живинарством бави више од 40 година и да очекује да ће увођењем савремених технологија унаприједити производњу.

Он је навео да инсталирана опрема омогућава очитавање температуре и влаге у живинарском објекту и праћење раста бројлера, те да очекује и до 10 одсто боље резултате у производњи.

Обуку за коришћење сервиса „AgroNET“, односно онлајн предавање градишким пољопривредницима одржала је Сенка Гајинов из новосадске компаније „ДунавНет“.