ИНСТАЛИРАЊЕ ОПРЕМЕ ОБЕЗБИЈЕЂЕНЕ КРОЗ ПРОЈЕКАТ dRural

Post Date: 07/03/2024

ИНСТАЛИРАЊЕ ОПРЕМЕ ОБЕЗБИЈЕЂЕНЕ КРОЗ ПРОЈЕКАТ dRural

У оквиру пројекта dRural, који је финансиран из програма Horizon 2020 Европске уније за истраживања и иновације, данас је на пољопривредним парцелама Ранка Сарајлића у Брезик Ламинцима инсталиран уређај за праћење влаге и температуре, за паметно наводњавање и очитање података са метеоролошких станица за оптимизацију времена третмана.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић подсјетио је да пројекат dRural садржи двије компоненте, дигиталну платформу којом се даје могућност представљања малих и средњих предузећа и услужних дјелатности, а друга компонента је платформа која ће омогућити да пољопривредници дигитализацијом унаприједе и економски ојачају пољопривредну производњу. Градоначечлник је нагласио да ће увођењем нових технологија и примјеном дигитализације у оквиру пољопривредне  производње бити омогућена већа продуктивност, да пољопривредници лакше прате и доносе одлуке о примјенама мјера и технологија и да буду конкурентни на европском тржишту.

Ранко Сарајлић, код кога је инсталиран овај уређај, истакао је да обрађује око 300 хектара пољопривредног земљишта, односно да се бави производњом соје, кукуруза и пшенице и сточарством. Према његовим ријечима увођење нове опреме и модернизације је важно за производњу.

„Ми имамо стављено под систем за наводњавање већ преко педесет одсто површина, имамо примарну мрежу, електрификацију смо направили на парцелама и сада са овом напредном технологијом и дигитализацијом у пољопривреди моћи ћемо употријебити средства која смо набавили и уградили и знаћемо тачно када и колико треба количине воде по одређеној површини“, навео је Ранко Сарајлић.

У пројекат dRural укључена су четири пољопривредна произвођача из различитих области: ратарско-повртарске, воћарске, пластеничке производње и узгоја бројлера.