ОДРЖАНА ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА „ГРАДИШКА ГРАД ДРВЕТА“

Post Date: 29/02/2024

ОДРЖАНА ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА „ГРАДИШКА ГРАД ДРВЕТА“

Центар за истраживање и развој, поводом дана оснивања, данас је у Културном центру Градишка одржао прву конференцију под називом „Градишка град дрвета“ на тему „Значај дизајна, инжењерства и софтвера у производњи намјештаја“. Конференцији је присуствовао представник Делегације ЕУ Симеоне Гуерини шеф Регионалне канцеларије делегације ЕУ у Бањалуци, представници Развојне агенције из Зенице, Академије умјетности, машинског, архитектонско-грађевинског и филозофског факултета Универзитета у Бањалуци,  те представници локалне управе и предузећа која се баве производњом намјештаја.
Том приликом градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је на подручју Градишке у сектору дрвопрераде запослено око 3.000 радника у 12 компанија, које око 95 одсто своје производње извозе на европско тржиште, а циљ је да се кроз креирање нових производа и улагања у развој технологија обезбиједи њихов опстанак на постојећим и освајање нових тржишта.
Градоначелник је подсјетио да је овај центар, кроз пројекат подржан од Европске уније, Градска управа основала у сарадњи са Развојном агенцијом Градишка, градишком Техничком школом и предузећем „Бор“, управо из потребе да се домаћим дрвопрерађивачима пружи подршка у развоју нових производа који ће бити конкурентни на домаћем и иностраном тржишту.

На конференцији је представљено само неколико производа које је за више од 25 произвођача намјештаја Цeнтaр за истраживање и развој креирао уз помоћ сарадника, дизајнера намјештаја, 3Д моделара, производних инжењера и софтвера.
Главни инжењер градишког Центра за истраживања и развој Александар Иваштанин рекао је да сарађују са дизајнерима попут Јелене Грубор, која је шеф катедре за дизајн ентеријера на бањалучкој Академији  умјетности, те да желе да промјене свијест домаћих произвођача да је, у односу на тренутно заступљенију праксу израде производа по наруџби и моделу иностраног купца, исплативије креирати свој производ.

Менаџер маркетинга и логистике предузећа „Интерпроцес“ из Тешња Аднан Лихић истакао је да све више домаћих произвођача намјештаја улаже у развој нових производа, те да је у томе процесу веома важна сарадња са дизајнерима и агенцијама попут Центра за истраживања и развој у Градишци.