ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „КАД СЕ ЖИВОТ ПРЕОКРЕНЕ“

Post Date: 13/02/2024

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „КАД СЕ ЖИВОТ ПРЕОКРЕНЕ“

Данас је у Културном центру Градишка, у оквиру пројекта „Кад се живот преокрене“, одржано предавање ученицима завршних разреда градишких средњих школа на коме се указивало на грешке младих возача које доводе до саобраћајних незгода са трагичним посљедицама.
Руководилац Одсјека за возаче и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица, истакао је да су од укупно 109 погинулих лица у саобраћајним незгодама у Републици Српској у 2023. години, 26 одсто погинулих били млади од 18 до 30 година, те да је та поражавајућа статистика доказ да младима и прије њиховог стицања права на управљање возилом треба указати на све потенцијалне опасности у саобраћају.
„То су најчешће конзумирање алкохола, брза и неприлагођена вожња, невезивање сигурносног појаса и коришћење мобилног телефона приликом вожње“, рекао је Торбица.
Он је подсјетио да је пројекат „Кад се живот преокрене“ покренут прије три године, те да се реализује по узору на сличне пројекте из земаља ЕУ  који су добили и признања Европског савјета за безбједност саобраћаја.
Осим предавања о ризицима у саобраћају, градишки средњошколци имали су и прилику да чују и причу амбасадора безбједности саобраћаја Републике Српске Зорана Вујина из Бањалуке, који је након саобраћајне незгоде у којој је учествовао као млади возач остао стоодстотни инвалид.
Вујин је средњошколцима поручио да поштују саобраћајне прописе и да уче из туђих грешака, како их њихове неби скупо коштале.
Самостални стручни сарадник за безбједност саобраћаја у Градској управи Градишка Дијана Јањетовић истакла је да акције и предавања која Градска управа организује у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја и другим институцијама позитивно утичу на свијест младих о важности поштовања саобраћајних прописа.
Она је додала да са будућим младим возачима треба и даље пуно радити, те да су у овој години планирана бројна предавања која имају за циљ повећање безбједности саобраћаја.
Пројекат „Кад се живот преокрене“ реализује Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске у сарадњи са министарствима саобраћаја и веза, унутрашњих послова и просвјете и културе, те Ауто-мото савезом Српске и локалним самоуправама.