„ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА СТАМБЕНОГ СЕКТОРА“

Post Date: 13/11/2023

„ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА СТАМБЕНОГ СЕКТОРА“

Са задовољством вас позивамо на информативну сесију посвећену енергетској ефикасности у стамбеном сектору, која ће се одржати у понедељак 20.11.2023. у 10:00 часова у скупштинској сали Градске управе Градишка, у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини у оквиру пројекта “Декарбонизација стамбеног сектора” (Residential) који финансира Шведска.

Наш град се поносно убраја међу 36 јединица локалне самоуправе у Босни и Херцеговини које су потписале Споразум градоначелника за климу и енергију и усвојиле Акционе планове одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским променама (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Овај стратешки документ поставља темеље за мјере које је потребно предузети како бисмо ублажили и прилагодили се климатским промјенама, с циљем смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште за 40% до 2030. године. Једна од утврђених мјера је смањење потрошње енергије, употребом обновљивих извора и/или енергетском ефикасношћу.

С обзиром на то да је стамбени сектор један од највећих потрошача енергије, пројекат „Residential“ ће до краја ове године израдити детаљне студије енергетске ефикасности и финансијске механизме за свих 36 SECAP општина/градова, које ће пружити увид у стање стамбеног сектора и идентификацију потенцијалних побољшања у овим локалним јединицама.

На инфо сесији ће бити представљени резултати студија заједно с финансијским механизмима развијеним за наш град у склопу овог пројекта. Циљ нам је заједно створити повољне оквире за инвестиције у енергетску ефикасност стамбених објеката. Такође ћемо истаћи бројне предности енергетске ефикасности, како за домаћинства, тако и за заједницу у цјелини, укључујући очување животне средине, побољшање здравља, смањење потрошње енергије, остваривање уштеда и отварање зелених радних мјеста.

Позивамо све грађанке и грађане, као и друге заинтересоване, укључујући представнике заједница етажних власника и пружаоце услуга, да искористе ову прилику и својим присуством допринесу обликовању будућих активности и приоритета за изградњу одрживијег стамбеног сектора.