У ГРАДИШЦИ ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ „РЕПУБЛИКА СРПСКА У РИТМУ ЕВРОПЕ“

Post Date: 30/10/2023

У ГРАДИШЦИ ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ „РЕПУБЛИКА СРПСКА У РИТМУ ЕВРОПЕ“

Синоћ је у „Арени“ Градишка одржано финално такмичење престижног дјечијег фестивала „Република Српска у ритму Европе“, на коме су наступили млади музички таленти из 18 градова и општина Републике Српске, а титулу најбољих понијеле су дјевојке из Пала.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић отварајући фестивал рекао је да је Градишка град младости, европски орјентисан и да су млади наша будућност у коју сви заједно требамо да улажемо.

  „Градишка је вечерас центар распјеваности, разиграности, младости Републике Српске. То сигурно пуно значи за Градишку, али и све остале локалне управе чији су представници учесници фестивала. Са задовољством смо домаћини величанствене манифестације у Градишци. Желимо да представимо нашу младост, младост Републике Српске и њихове таленте“, рекао је градоначелник Аџић.

Подсјећамо да је Градишка била домаћин фестивала као актуелни побједник прошлогодишњег такмичења „Република Српска у ритму Европе“ које је одржано у Котор Варошу. Дјевојке из Градишке, које је предводила Карла Обрадовић уз пратњу Тамаре Котур, Луције Цвијић, Маје Скакић и Андријане Ковачевић, успјеле су да се пласирају у првих пет најбољих тако да их очекује и путовање у Сјеверну Македонију. Међу пет првопласираних, поред Пала и Градишке, су и Дервента, Прњавор и Приједор.

Побједнице овогодишњег фестивала Софија Кусмук, Анђела Ждрале, Михаила Ковачевић, Лана Пољаковић, Тара Благојевић и Хелена Ћосић из Пала у сјајној атмосфери спортске дворане „Арена“ извеле су пјесму „Клеопатра“ представника Азербејџана на Евровизији.

„Драго нам је што смо побиједиле. Нисмо са сигурношћу то очекивале али смо прижељкивале. Предивно искуство носимо из Градишке као града домаћина“, навела је Софија Кусмук из побједничког тима.

Начелник Прњавора Дарко Томаш навео је да Прњавор први пут ове године учествује у „Ритму Европе“.

„Прњавор има и основну и средњу музичку школу и представља прави расадник младих талената што се музике тиче“, рекао је начелник Томаш.

Извршни директор „Ритма Европе“ Давид Макевић истакао је да је ове године највећи број учесника на фестивалу чији је циљ подстицање и усавршавање младих талената.

„Велики је интерес локалних самоуправа да се укључе у велики пројекат који се реализује у Републици Српској, Србији, Црној Гори и Сјеверној Македонији. Ускоро улазимо у нови круг и очекујемо још већи одзив учесника“, навео је Макевић.

Прошлогодишње побједнице из Градишке ускоро очекује путовање у Шпанију. Вокал Карла Обрадовић изразила је задовољство наступом и пласманом.

„Пресрећне смо што смо биле домаћини и довеле фестивал у наш град“, навела је вокал Карла Обрадовић“.