ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „УСПОН И ПАД МАЛОГ БЕОГРАДА“

Post Date: 13/09/2023

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „УСПОН И ПАД МАЛОГ БЕОГРАДА“

У оквиру манифестације „Градишка јесен 2023“ у Културном центру Градишка представљена је књига „Успон и пад малог Београда“, аутора Бојана Вујчића, која говори о културно-просвјетној улози српског грађанства у Градишци у периоду од 1848. до 1949. године.

Историчар и директор Завичајног музеја Градишка, Бојан Вујчић у својој новој књизи сабрао је историјске изворе који у једној цјелини појашњавају и епитет „малог Београда“ који је Градишка, због бројних културних и других друштава, носила у периоду прије Првог свјетског рата.

Вујчић је истакао да је након дугогодишњег прикупљања архивске грађе и бројних мемоарских изјава одлучио да историјским чињеницама разјасни причу о Градишци као „малом Београду“, који период обухвата и ко су најзначајније градишке породице и личности тог времена. Према његовим ријечима, прича о „малом Београду“ почиње од 1848. године, када су камараши капетана Мише Анастасијевића у Градишци довели првог српског учитеља, а завршава гашењем Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ 1949. године.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, рекао је да је ова књига још један дио настојања да се врати сјећање на важне личности градишке историје и кроз то новим генерацијама представи значај Градишке и њене друштвене и политичке елите у прошлости на овим просторима.

На представљању књиге су говорили и професори катедре за историју бањалучког Филозофског факултета, Драгиша Васић и Боривоје Милошевић. У  галерији „Завичајног музеја“ Градишка отворена је и изложба 28 портрета значајних личности о којима се говори у самој књизи, а које су насликали  академски сликари.