ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ 1995. ГОДИНЕ

Post Date: 03/05/2023

ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ 1995. ГОДИНЕ

У Градишци је служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежје погинулим Србима Западне Славоније обиљежена 28. годишњица од егзодуса Срба из Западне Славоније 1995. године.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик, тим поводом, рекао je да је цијела година пуна датума страдања Срба које Српска и Србија заједнички обиљежавају као комеморацију, а други народи као неке своје велике побједе.
Не може бити побједе да некога отјерате из његове куће и убијете га у избјегличкој колони, поготово ако су то жене и дјеца. Не желимо да заборавимо страшне догађаје прогона Срба са простора западне Славоније који су једно јутро морали да се у паници покупе и дођу у Републику Српску. Гледајући градишки мост знали су да долазе у слободу која се зове Република Српска, а многи од њих су и данас наши суграђани“, изјавио  је предсједник Додик након обиљежавања 28 година од егзодуса Срба из западне Славоније у акцији хрватске војске и полиције „Бљесак“. Он је истакао да је договорено да се припадницима Војске Републике Српске Крајине призна статус као и борцима Војске Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је из западне Славоније прије 28 година протјерано 15.000 Срба, који су нашли своје уточиште у Републици Српској и Србији.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да Срби морају и даље да се боре за истину и правду и јасно кажу да су слободарски народ који се кроз цијелу своју историју борио за слободу, очување свог идентитета и опстанак на просторима на којима вјековима живи.
Градоначелник Аџић је нагласио да је опредјељење и обавеза  градских власти у Градишци  да се сваког 1. маја присјете страдалих Срба из западне Славоније у акцији хрватске војске и полиције „Бљесак“ и периода када су грађани Градишке прихватили људе који су 1995. године били приморани да напусте Хрватску. Он је рекао да велики број људи из западне Славоније данас живи у Градишци која је, као и прије 28 година, град који је отворен за све људе добре воље.

У хрватској акцији “Бљесак”, погинуло је 283 људи српске националности, од којих 114 цивила, међу њима 56 жена и 11 дјеце до 14 година.