СЛУЖЕЊЕМ ПАРАСТОСА И ПОЛАГАЊЕМ ЦВИЈЕЋА ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

Post Date: 16/12/2022

СЛУЖЕЊЕМ ПАРАСТОСА И ПОЛАГАЊЕМ ЦВИЈЕЋА ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

У Мјесној заједници Турјак данас је обиљежен Дан мјесне заједнице и 81. годишњица прве партизанске акције на подручју Градишке и ослобођења ове мјесне заједнице у Другом свјетском рату.

Код спомен-комплекса у Турјаку служен је парастос и положени вијенци и руже на споменике погинулим борцима Народно-ослободилачког рата, жртвама фашистичког терора и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата из овог краја.

Предсједник Скупштине града Градишка Миленко Павловић рекао је да треба истаћи важност овог датума за Турјак и Градишку, јер су храбри борци 16. децембра 1941. године успјели да надјачају знатно бројније  њемачке и усташке снаге и омогуће да овај крај буде прва слободна територија на подручју Градишке након фашистичке окупације.

Предсједник Скупштине града је нагласио да је веома битно што су обиљежавању присуствовали ученици Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ из Турјака јер тако долазе до сазнања о којима можда у школи не уче довољно.

Он је додао да је на подручју Градишке у Другом свејстком рату страдало око 16.500 становника, од којих 5.415 дјеце до 14 година, а да је само на подручју Турјака страдало више од 1.500 бораца и цивила од којих више од 500 дјеце.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да је на подручју Градишке четворо живих бораца Народно-ослободилачког рата, али да је доста више њихових потомака који данас његују сјећање на све што се дешавало у Другом свјетском рату.

Он је нагласио да СУБНОР обиљежава бројне догађаје који су побједоносни, али више трагични за народ овог краја, те да ту истину треба отргнути од заборава и спријечити учестале покушаје ревизије историје.

Турјак је 16. децембра 1941. године ослобођен од јаких усташких и њемачких снага, након чега је народ овог краја почео нормално да живи све до 14. марта 1942. године када је поново окупиран.

Вијенце и руже на спомен-обиљежја у Турјаку положиле су делегације Града Градишка, СУБНОР-а, Градске и Мјесне борачке организације  и Савјета мјесне заједнице Турјак.