АПЕЛ ГРАЂАНИМА ПОВОДОМ НАСТУПАЈУЋЕ СЕЗОНЕ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПРИПРЕМАЊА СВИЊСКОГ МЕСА ЗА ЗИМНИЦУ

Post Date: 18/11/2022

АПЕЛ ГРАЂАНИМА ПОВОДОМ НАСТУПАЈУЋЕ СЕЗОНЕ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПРИПРЕМАЊА СВИЊСКОГ МЕСА ЗА ЗИМНИЦУ

У сезони традиционалног припремања свињског меса за зимницу повећан је ризик од појаве и ширења  заразних болести – зооноза, као што је трихинелоза и ехинококоза.

Апелирамо на грађане да одмах након клања прије почетка обраде меса (уситњавање, мљевење и слично) обавезно доставите прописани узорак мишићног ткива (корјен дијафрагме, мишићи језика или жвакаћи мишићи) у овлаштену ветеринарску организацију ради прегледа меса на трихинелозу, односно присуство ларви трихинела.

Такође у случају да након клања одбаците јетру и плућа због циста ехинокока, у народу познате као „водени мјехури“ дужност је да одбачене органе нешкодљиво уништите прокухавањем и закопавањем или спаљивањем.

Трихинелозу узрокује паразит Trichinella spp., а обољевају домаће и дивље животиње и човјек (зооноза).

Од животиња обољевају месоједи и сваштоједи (свиња, дивља свиња, јазавац, медвјед, лисица, пацов),  а од биљоједа коњ.

Људи се заразе једући сирово, сушено или недовољно термички обрађено заражено месо. Инфекција код животиња је углавном непримјетна, док код људи изазива тешку неизљечиву болест.

Трихинеле су ситни, спирални, округли црви, који се у зараженом месу не виде голим оком него се могу открити само лабораторијским путем методама вјештачке дигестије.

На подручју Градишке задњи утврђени случај трихинелозе код животиња је био код дивље свиње уловљене у околини насеља Бистрица крајем јула 2022. године, док је код домаће свиње задњи утврђени случај био у јануару 2021. године у Миљевићима.

Преглед меса на трихинелозу је обавезан и мора се извршити у сљедећим случајевима:

  • у свим случајевима клања свиња ради употребе меса за људску исхрану мора се извршити преглед меса на ларве трихинела, односно код клања за јавну потрошњу на свим клаоницама под ветеринарским надзором и код клања за потребе властитог домаћинства, чије је месо намјењено потрошњи у властитом домаћинству,
  • код све уловљене дивљачи (месоједи и сваштоједи) која служи за исхрану људи мора се извршити преглед меса на ларве трихинела,
  • у свим случајевима клања коња ради употребе меса за људску исхрану мора се извршити преглед меса на ларве трихинела.

На присуство ларви трихинела може се прегледати и комадно месо свиња, комадно месо коња и дивљачи, као и производи од меса свиња, коња и дивљачи.

Све утврђене трихинелозне животиње, месо и производи од меса се  морају пријавити ветеринарском инспектору првенствено ради заштите здравља људи.

Преглед меса на трихинелозу дозвољен је само у овлаштеним ветеринарским организацијама методaма вјештачке дигестије.

 

Ехинококозу узрокује мала пантљичара Echinococcus granulosus која живи у цријеву пса. Заражени пас фецесом излучује јајашца пантљичаре која доспијевају на крзно пса и у околину. Уносом јајашаца преко уста у организам заражавају се различите животињске врсте и човјек. Цисте ехинокока се најчешће развијају у јетри и плућима. Код домаћих животиња присуство и великог броја циста ријетко узрокује уочљиве знаке болести док код људи цисте ехинокока могу изазвати озбиљне посљедице по здравље.

С тога апелирамо на власнике паса да спроводу дехелминтизацију паса прије вакцинације паса против бјеснила.

Дужност власника је да пса старијег од три мјесеца вакцинише једном годишње против бјеснила као и да прије вакцинације пса против бјеснила спроведе дехелминтизацију пса у овлашеној ветеринарској организацији.

За више информација контактирајте свог ветеринара.

ХВАЛА!