АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БиХ Њ.Е. ИГОР КАЛАБУХОВ ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Post Date: 30/09/2022

АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БиХ Њ.Е. ИГОР КАЛАБУХОВ ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Амбасадор Руске Федерације у БиХ његова екселенција Игор Калабухов боравио је данас у посјети Градишци, која је обухватила и пријем у Градској управи Града Градишка и разговор са замјеницом градоначелника Градишке Драганом Илић.
Овом приликом амбасадор Руске Федерације у БиХ изразио је задовољство што је имао прилику да посјети Градишку, „види, енергију, дјецу и парспективе нашег града.
Желим пуно успјеха свима у Градишци и наравно да желим да развијамо сарадњу овог града са партнерима у Руској Федерацији. Тешко је сада предвидјети развој те сарадње због тренутне геополитичке и економске ситуације, али сигурни смо да имамо све инструменте и могућности да сарадња буде још снажнија у корист грађана Градишке и њихових партнера у Руској Федерацији“, нагласио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић, истакла је да је на данашњем пријему његове екселенције Игора Калабухова разговарано о могућности јачања међусобне сарадње на привредном и економском плану.
Упознали смо  амбасадора Калабухова са нашим географским положајем и потенцијалима за инвестирање и развој привреде, а све у циљу развоја међусобне сарадње на привредном и економском плану, али и другим областима“, навела је замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић.
Након пријема у просторијама Градске управе града Градишка амбасадор Калабухов у Културном центру Градишка отворио је изложбу „Да се не заборави“ Руског историјског друштва, Фондације “Историја отаџбине”, Федералне архивске агенције Руске и Министарства иностраних послова Русије.
Изложба приказује злочине  нациста и њихових саучесника против цивилног становништва Совјетског Савеза и Европе у Другом свјетском рату, а дјелом и нацистичким злочинима на просторима бивше Југославије.
Амбасадор Калабухов нагласио је да је ова изложба још један доказ међусобне солидарности, заједничке историје и борбе руског и српског народа за идеале праведности, мира и истине.
Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић, који је иницијатор организовања поменуте изложбе „Да се не заборави“, истакао је да је ова излoжба показала да је страдање народа у Совјетском Савезу у Другом свјетском рату идентично страдању у Поткозарју у том периоду мрачне историје.
 „То је веза која постоји између наших народа. Драго ми је да сам на крају свог мандата у Народној скупштини Републике Српске иницирао организовање ове изложбе у свом граду. Много тога је урађено у протекле четири године, али могу рећи да сам најпоноснији данас када смо Русију довели у Градишку“, рекао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић.