ОДРЖАН ТРЕЋИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА

Post Date: 30/09/2022

ОДРЖАН ТРЕЋИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА

Данас је у спортској дворани „Арена“ Градишка одржан Трећи сајам образовања и запошљавања, који је организовала Градска управа у сарадњи са образовним и другим јавним институцијама. На сајму је био присутан 21 излагач из области образовања, привредне и академске заједнице, те Завода за запошљавање.
Главни циљ одржавања сајма је промоција, представљање и повезивање образовних институција, привредних субјеката, незапослених лица и ученика завршних разреда градишких основних и средњих школа. Такође је и циљ усклађивања реалних потреба за запошљавањем са стручним усавршавањем.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић, истакла је да Сајам у Градишци на једном мјесту окупља образовне установе, привреднике, ученике, незапослене. „Кроз међународне пројекте ради се на осавремењавању научних кабинета средњих школа, само Град Градишка из свога буџета за образовање издваја 2,8 милиона КМ на годишњем нивоу“, рекла је замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић.
Директор Техничке школе Градишка Владо Томић, рекао је да се у Градишци десила добра ствар јер се поклопило више фактора; подршка локалне управе, привредних предузећа и реновирање наставних планова и програма.
Помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих у Министарству просвјете и културе Републике Српске Јасмина Болобан, истакла је да је ово министарство направило добре темеље за дуално образовање, нагласивши да је Градишка свијетал примјер како може добро да функционише сарадња између школа, привредника и локалне заједнице.
Сајам је веома значајан и за градишке привреднике који на овај начин могу доћи у интеракцију са људима који траже посао и  да овом приликом искажу која су занимања потребна.
Владимир Ђурић из фирме „Прима ИСГ“ Градишка истакао је да овом предузећу недостаје тапетара и да ово занимање није заступљено у Техничкој школи Градишка, а веома је потребно у индустрији производње намјештаја.
Петар Нинић из компанија „Рапић“ рекао је да компаније које раде у аграрном сектору иду у корак са науком и технологијом и да је њихов циљ наступа на Сајму образовања и запошљавања да остваре сарадњу са образовним и научно-истраживачким институцијама како би им указали на то какви су им радни кадрови потребни у будућности.

Дијана Ђаковић, руководилац канцеларије Привредне коморе у Приједору рекла је да су посвећени дуалном образовању и да су имали обуку ментора који су задужени за провођење практичне наставе у предузећима. Она је истакла да још увијек постоје образовни профили који нису у складу са потребама тржишта.

На сајму су били и представници Развојне агенције Градишка која је представила први дигитални иновативни  ХАБ путем којег млади људи могу да  прошире своје бизнисе.  Агенција је такође путем пројекта „Градишка -град дрвета“ учинила велики искорак.

Градишка је у сегменту повезивања образовних система и привреде добар примјер другим градовима и општнама у Републици Српској.
На сајму се, први пут, као излагач представио и бањалучки Универзитет, а у оквиру сајма организоване су и три панел дискусије на теме Улога образовања у савременим друштвеним и економским процесима, савремене информационе технологије и дигитализација у функцији развоја привреде те улога дијаспоре у развоју локалних заједница.