ОСВЕШТАН ХРАМ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ГРАДИШЦИ

Post Date: 19/09/2022

ОСВЕШТАН ХРАМ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ГРАДИШЦИ

Његово преосвештенство епископ бањалучки господин Јефрем освештао је у суботу 17.септембра, обновљени храм Покрова Пресвете Богородице и Парохијски дом у Градишци и служио Свету литургију уз саслужење изасланика патријарха српског Порфирија, епископа марчанског Саве и западноевропског Јустина, те бројних свештеника.
Владика Јефрем је захвалио свим вјерницима који су помогли обнову, те за велике доброчинитеље овог храма прогласио српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић. За велике доброчинитеље проглашени су и кумови храма – градоначелник Градишке Зоран Аџић, адвокат Миле Ковачевић и Младен Видовић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да је било захтјевно обновити храм на улазу у Републику Српску, да он буде видљив и осликава “наш допринос данашњем времену и нашој вјери и цркви”.
Било је потребно неколико година да се заврши обнова храма у Градишци и да он буде освештан у присуству великог броја вјерника. Ова црква овдје стоји више од једног вијека и представља свјетионик православља на уласку у Републику Српску”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је присуствовао освештању обновљеног храма.

Он је рекао да је ова црква лијепо уређена, али да грађевина сама по себи ништа не значи ако нема народа и великог броја вјерника као данас.
Градишки архијерејски намјесник протојереј – ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да је ово велики дан за вјернике у Градишци и Републици Српској, јер су надмашени и напори свих претходних генерација које су обнављале Храм Покрова Пресвете Богородице. “Бог је дао да васкрсне овај храм у свој својој љепоти и да се окупи велики број вјерника”, нагласио је градишки архијерејски намјесник.
Он је рекао да је Његова светост патријарх српски Порфирије, преко свог изасланика, пренио благослове и благодарност и изразио жаљење што је био спријечен да лично присуствује освештању централног православног храма у Градишци, који је током пропутовања недавно посјетио.
Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић истакла је да је данас за Градишку и православне вјернике велики дан.
Послије дуго времена наш храм је засијао у пуном сјају, управо овдје на граници са ЕУ, на понос, не само нашег града, већ и цијеле Републике Српске. Градска управа је од самог почетка обнове помогла да Храм заблиста”, рекла је замјеница градоначелника Драгана Илић.
Епископ бањалучки данас је унаприједио пароха Треће парохије Градишка Ненада Томића у свештенослужитељски чин протојереја, те поклонио крст архијерејском намјеснику градишком, протојереју ставрофору Гојку Слијепчевићу.

Први православни храм у Градишци изграђен је 1866. године. Прота Душан Суботић је 1927. подигао велики храм Покрова Пресвете Богородице, који је порушен 1941. године.
Изградња новог Храма Покрова Пресвете Богородице завршена је 1973. године, а његова реконструкција, која је чином освештања и званично завршена, почела је прије четири године.