ОБИЉЕЖЕН „ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА“

Post Date: 22/09/2022

ОБИЉЕЖЕН „ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА“

У Градишци је данас затварањем саобраћаја у центру града на неколико часова и приређивањем бројних спортских и забавних садржаја за најмлађе становнике нашег града обиљежен 22. септембар – „Дан без аутомобила“.

Покровитељ и организатор манифестације „Дан без аутомобила“  и ове године била је Градска управа града Градишка.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић, истакла је да се ова манифестација у Градишци организује од 2002. године, те да њеним одржавањем локална заједница жели да укаже на значај здраве животне средине и промовише алтернативне начине превоза.

„Циљ ове манифестације јесте да се најмлађима укаже на предности пјешачења, вожње бициклом, односно да смањимо загађење животне средине и да допринесемо већој безбједности грађана“ рекла је замјеница градоначелника Драгана Илић.

Сваке године се обиљежавању 22. септембра радо одазивају ЈПУ „Лепа Радић“ и  Основна школа „Васа Чубриловић“.

„У нашем програму физичко васпитање је заступљено тако да су дјеца физички активна, а недавно смо успоставили сарадњу са школом спорта која омогућава додатно да се дјеца ангажују што је свакако добро за будуће талентоване спортисте“, рекла је координатор ЈПУ „Лепа Радић“ Градишка, Драгана Граховац.

Директор Основне школе „Васа Чубирловић“ Градишка, Владимир Станишљевић, каже да се доста пажње посвећује физичкој активности што говори и само окружење школе, те да је потребно да се сваки дан одвоји по 15 минута за неку активност.

Из школе спорта „Каспер“ из Бања Луке Филип Бабић, рекао је како је ово одличан догађај на којем малишани тестирају своју моторику.

Европски дан без аутомобила промовише бициклизам и друга немоторизована кретања тако што се сваког  22. септембра  дјелови града затворе за аутомобиле. Циљ је смањити кориштење аутомобила, а самим тим и загађање ваздуха, те тако допринијети развоју еколошких услова живота.