СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ БЈЕСНИЛА

Post Date: 28/09/2022

СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ БЈЕСНИЛА

Свјетски дан борбе против бјеснила у  свијету се обиљежава 28. Септембра чиме се посвећује пажња бјеснилу, те уједно подиже свијест јавности да се укључи у акцију против бјеснила.

Бјеснило (Rabies, Lyssa) је неизљечива заразна вирусна болест домаћих и дивљих животиња која се са животиња може пренијети на људе (зооноза).

Узрочник бјеснила је Rabies вирус, неуротропни вирус, који узрокује смртоносну упалу мозга и кичмене мождине.

Масовно се излучује у пљувачки заражене животиње, па се лако шири на људе и друге животиње првенствено уједом.

У Републици Српској бјеснило је задњи пут утврђено крајем маја 2020.године код једног власничког паса. Бјеснило није искорјењено и постоји ризик од инфекције.

Бјеснило се налази на листи заразних болести Свјетске организације за здравље животиња (OIE) и појава бјеснила, као и сумња на појаву се обавезно мора пријавити надлежном органу и сузбијати по закону.

Поводом дана бјеснила скрећемо пажњу јавности на одговорно понашање према псима и мачкама у циљу здравствене заштите и добробити паса и мачака и других животиња, а приоритет је заштита здравља људи.

У складу са важећим ветеринарским прописима обавезна је вакцинација паса старијих од три мјесеца једном годишње против бјеснила. Такође прије вакцинације пса против бјеснила обавезно је третирање пса против паразитске зоонозе ехинококозе. Препоручује се вакцинација мачака против бјеснила.

Власник пса је дужан идентификовати пса чиповањем, уписати у Регистар паса и посједовати  исправу о упису и вакцинисању пса против бјеснила.

Власник пса и мачке је дужан заштити здравље животиња од инфекција кроз вакцинацију и контролу паразита, обезбједити им потребну и редовну количину хране и воде, те бринути о њиховој добробити укључујући потребе понашања, смјештаја и хигијене, као и од нежељене репродукције (размножавања) кроз контрацепцију или стерилизацију.

Власник животиња је дужан да обавијести ветеринарску организацију у случају промјене здравственог стања животиња, а у случају да пас или мачка озљеди људе хитно без одлагања.

Власници животиња које се држе на паши дужни су да онемогуће контакт  дивљих и домаћих животиња.

Бјеснило је болест која се може спријечити вакцинацијом, а сматра се да вакцинацијом паса је могуће елиминисати бјеснило.

За више информација контактирајте свог ветеринара.

Хвала.