ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИКОНА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Post Date: 16/09/2022

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИКОНА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У сусрет освештању храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци (предвиђеног у суботу, 17. септембра),  синоћ је у ЈУ „Завичајни музеј“ Градишка отворена изложба обновљених икона из збирке Покровског храма. Изложбу је, у присуству бројних званица из друштвеног и духовног живота Градишке, отворила замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић.

Директор ЈУ „Завучајни музеј“ Градишка, Бојан Вујчић рекао је да ће наредне три седмице у галерији Музеја бити изложено 12 рестаурираних икона, којима је сјај вратио рестаураторски тим Музеја Републике Српске, који су чинили сликари Југингић, Егић, Остојић и Бјелошевић.

Архијерејски намјесник градишки протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић истакао је да ће рестауриране иконе након изложбе у Музеју бити враћене у сам Храм али и друге просторије Покровског храма.

Начелник одјељења за односе и сарадњу са Српском православном црквом Секретаријата за вјере Републике Српске Дарио Дринић рекао је да Секретаријат има за циљ да помогне у очувању историјског и културног насљеђа и да је зато помогао рестаурацију икона као духовног наслијеђа Градишке. Он је нагласио да су изложене иконе једина заоставштина од порушених православних цркава које су постојале на мјесту данашњег храма Покрова Пресвете Богородице.

Изложене иконе датирају из периода краја 19. и почетка 20. Вијека, мада има и оних, које су настале крајем 20. вијека и плод су новосадских иконописачких школа.