ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ГРАДИШКЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА

Post Date: 22/09/2022

ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ГРАДИШКЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА

Служењем Свете Литургије и освећењем славског колача и жита у Храму Покрова Пресвете Богородице, ношењем славске Литије улицама града и славским пријемом у Градишци је обиљежена Крсна слава – Мала Госпојина.

Светој Литургији присуствовао је велики број званица и вјерника, а овом приликом Црквена општина Градишка за немјерљив допринос у обнови храма и парохијског дома додјелила је признања Градској управи, КП “Градска чистоћа”, Полицијској управи Градишка, предузећу “Конструктор” и Радио-телевизији Градишка.

Овом приликом, замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић честитала је грађанима Градишке славу, те подсјетила шта је, у претходних годину дана, урађено на плану развоју нашег града.

Замјеница градоначелника је навела да је, упркос пандемији вируса корона и неповољним политичким и економским кретањима на глобалном нивоу, Градишка реализовала бројне пројекте у области друштвено-економског развоја. Подсјетила је да су бројни пројекти реализовани у области привреде, као генератора економског развоја, а један од њих је и Пословна зона Нова Топола, гдје је настављено њено инфраструктурно опремање, за које је до сада издвојено преко 10 милиона КМ, додавши да у Зони има 26 инвеститора који су започели пословне процесе или су у фази изградње својих пословних капацитета. Такође, по њеним ријечима улагано је и у комуналну инфраструктуру, те у овој години изграђено десет километара нових путева, односно преко стотину километара у протеклих пет година, додавши да су рађене и улице и паркинзи на градском подручју, а посебно се осврнула и на значај недавног завршетка западног дијела „градске обилазнице“ и њој припадајуће кружне саобраћајнице. Она је подсјетила да је и КП „Водовод“ проширило водоводну мрежу за додатни 41 километар, те да је унапређено и пружање услуга Градске чистоће. Замјеница градоначелника подсјетила је и на реализоване бројне пројекте из области друштвеног живота града, а дотакла се и обезбјеђења донаторских средстава,  нагласивши да је у протеклих годину дана, од стране домаћих, међународних и ЕУ донатора одобрено деветнаест пројеката.  Нагласила је да је и даље посебна пажња посвећивана образовном систему, истакнувши завршетак вртића у Брестовчини, али здравственом систему, као и питањима социјалне заштите.

Овом приликом, у име Града Градишка, изражена је и посебна захвалност српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и Влади Републике Српске, на разумијевању за градске проблеме и потребе, те подршку у реализацији низа пројеката.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Радован Ковачевић рекао је да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, због боравка у Рисији и састанка са руским предсједником Владимиром Путином, није био у прилици да присуствује свечаном обиљежавању славе града, али да је свим грађанима Градишке упутио искрене честитке поводом славе Мале Госпојине.

Ковачевић је истакао да се Градишка убрзано развија и да се на сваком кораку, у граду и приградским и сеоским срединама види напредак, додајући да је то резултат преданог рада градоначелника.

Пријему су присуствовали изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Радован Ковачевић, помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић, представници републичких и градских органа, институција и установа, представници цркви и вјерске заједнице, представници привредног и друштвено-политичког живота Градишке, као и представници Савјета мјесних заједница.