ОБИЉЕЖЕНА 30. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ

Post Date: 08/08/2022

ОБИЉЕЖЕНА 30. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ

Код спомен-комплекса у Бок Јанковцу данас је служен парастос и положени вијенци и цвијеће поводом обиљежавања 30 година од одбране Градишке од агресије јединица хрватске војске, у којој је погинуло 16 бораца Војске Републике Српске, а 22 су рањена.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић нагласио је да је обавеза градских власти и грађана Градишке да његују сјећање на оно што се догодило прије 30 година и 16 бораца који су тада дали своје животе за одбрану Градишке и Републике Српске.

Не смијемо да заборавимо херојство људи који су нам омогућили да живимо у слободи и да имамо Републику Српску као гаранцију опстанка на овим просторима“, нагласио је градоначелник.
Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић истакао је да је битка у  Бок Јанковцу значајна за одбрану и стварање Републике Српске јер тај напад није био усмјерен само на Градишку, него на освајање овог дијела Српске.
Ратни командант Другог батањона Прве лаке пјешадијске бригаде Градишка Миодраг Кевић истакао је да то била агресија с намјером да се направи мостобран и омогући прелазак моторизованих хрватских војних снага преко ријеке Саве и наставак даљих напада према Бањалуци и Приједору.

Да је тај продор успио сигурно би то утицало на даљи ток рата. Надам се да ће та битка једног дана бити уврштена у попис значајних датума за Републику Српску“, додао је Кевић.
Вијенце и руже положили су чланови породица погинулих бораца на Боковима, представници Града Градишка, посланици Народне скупштине Републике Српске, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, организација проистеклих из претходних ратова и делегације политичких партија.