МЗ МАШИЋИ: ВЛАДИКА ЈЕФРЕМ ОСВЕШТАО ЦРКВЕНУ САЛУ

Post Date: 08/08/2022

МЗ МАШИЋИ: ВЛАДИКА ЈЕФРЕМ ОСВЕШТАО ЦРКВЕНУ САЛУ

Епископ бањалучки Јефрем служио је у суботу, 6. августа, Свету архијерејску литургију у цркви-брвнари Светог пророка Илије у засеоку Гај у Машићима, након чега је освештао новоизграђену парохијску салу.

Владика Јефрем захвалио је ктитору цркве Стеви Стојнићу и његовој породици на напорима које су уложили да прије три године изграде цркву крај мјесног гробља у засеоку, те што су и након тога уз подршку других људи наставили са радом и завршили црквену салу.

Кум црквене сале био је градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је истакао да црква у засеоку Гај и цијели тај духовни комплекс приказује традицију и постојање српског православног народа кроз историју на тим просторима и намјеру опстанка у будућности.

Архијерејски намјесник градишки, протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да је црквени комплекс у машићком Гају веома значајан за духовни живот православаца на подручју Градишке.

Ктитор Стојнић је подсјетио да је црква Светог пророка Илије у Гају завршена и освештана 2019. године, након чега су наставили са уређењем мјесног гобља и старих споменика, изградили бисту Карађорђа и споменик српским устаницима из тог краја.

“У плану је изградња споменика Јовану Јанчићу, првом човјеку из овог мјеста који је кренуо у Машићку буну, те спомен-плоче за 31 дјете из Машића које је страдало у Другом свјетском рату“, додао је Стојнић.