ОБАВЈЕШТЕЊЕ за становништво о појави трихинелозе код дивље свиње на подручју града Градишка

Post Date: 28/07/2022

ОБАВЈЕШТЕЊЕ за становништво о појави трихинелозе код дивље свиње на подручју града Градишка

ОБАВЈЕШТЕЊЕ
за становништво о појави трихинелозе код дивље свиње на подручју града Градишка

На подручју нашег града је у овој години утврђен први случај трихинелозе животиња. Трихинелоза је дијагностикована код дивље свиње уловљене у околини насеља Бистрица.

Последњи утврђени случај трихинелозе је био у јануару 2021.године код  домаће свиње у Миљевићима.

Стога апелирамо на становништво да обавезно достављају прописане узорке мишићног ткива ради прегледа на трихинелозу, односно присуство ларви трихинеле у овлаштенe ветеринарскe организацијe.

Ради сузбијања и искорјењивања трихинелозе животиња, а прије свега заштите здравља људи, обавезна су дијагностичка испитивања домаћих, дивљих свиња и других животиња на трихинелозу у сљедећим случајевима:

  • У свим случајевима клања свиња ради употребе меса за људску исхрану мора се извршити преглед меса на трихинелозу (за јавну потрошњу на свим клаоницама под надзором ветеринарског инспектора и код клања за потребе властитог домаћинства, чије је месо намјењено потрошњи у властитом домаћинству),
  • Код све уловљене дивљачи (месоједи и сваштоједи) која служи за исхрану људи мора се извршити преглед меса на трихинелозу,
  • У свим случајевима клања коња ради употребе меса за људску исхрану мора се извршити преглед меса на трихинелозу,

Трихинелоза је паразитска болест домаћих и дивљих животиња и човјека (зооноза). Од животиња обољевају месоједи и сваштоједи (свиња, дивља свиња, јазавац, медвјед, лисица, пацов),  а од биљоједа коњ.

Људи се заразе једући сирово, сушено или недовољно термички обрађено заражено месо. Инфекција код животиња је углавном непримјетна, док код људи изазива озбиљну , неизљечиву болест.

Узрочник инфекције су паразити из рода Trichinella (Trichinella spp.). Трихинеле су ситни, спирални, округли црви, који се у зараженом месу не виде голим оком него се могу открити само лабораторијским путем, методама вјештачке дигестије узорака мишића корјена дијафрагме, мишића језика или жвакаћих мишића у прописаној количини.

На присуство ларви трихинеле могу се прегледати и други мишићи дивљачи, комадно месо свиња и коња и појединачно сухомеснати производи.

Преглед меса на трихинелозу је обавезан и дозвољен је само у овлаштеним ветеринарским организацијама.

Све утврђене трихинелозне животиње, месо и производи од меса морају се пријавити ветеринарском инспектору.

За више информација контактирајте свог ветеринара.

Хвала Вам!